Abonneer je gratis op Techzine!

Als het aan de Europese Unie ligt zal Microsoft in de toekomst meerdere browsers standaard moeten installeren op het besturingssysteem Windows. Dit moet de monopoliepositie van het bedrijf verminderen.

Op dit moment is alleen Internet Explorer standaard meegeleverd bij Windows. Microsoft is zelf de ontwikkelaar van de webbrowser en heeft hier veel voordeel aan. De Europese Unie is het niet eens met de monopoliepositie die het bedrijf nu bezit. Daarom is er een procedure gestart om hier een eind aan te maken om concurrenten ook een kans te geven. Een onderdeel van deze procedure is het verplichten van het meeleveren van meerdere webbrowsers. Dit blijkt uit documenten die Microsoft inleverde bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Het is nu al mogelijk om een andere webbrowser op Windows te installeren. Als het verzoek van de Europese Unie gehonoreerd wordt dan zal het besturingssysteem van Windows in de toekomst standaard meerdere webbrowsers bevatten. Het gaat dan over een webbrowser van de concurrent zoals Opera, Google’s Chrome, Apple’s Safari of Mozilla’s Firefox.