2min

Tags in dit artikel

,

De Nvidia GeForce 9400M veroorzaakt voor veel MacBook (Pro)-gebruikers problemen wanneer een extern beeldscherm aangesloten wordt op de MiniDisplayPort. Het probleem is al sinds oktober bekend, maar Apple moet nog steeds met een oplossing komen.

De problemen vertalen zich voornamelijk in een beeldscherm dat willekeurig voor enkele seconden op zwart gaat en dan weer terugkeert. Ook melden gebruikers dat de weergave niet altijd synchroon loopt of zelfs vervormd is. Op Apples eigen discussieforum loopt al sinds oktober een topic over dit probleem waarin inmiddels honderden gebruikers gereageerd hebben.

Hoewel Apple het probleem erkent en ook enkele patches naar buiten heeft gebracht, die naar verluidt problemen met externe beeldschermen op zouden moeten lossen, is er nog steeds geen definitieve oplossing vanuit het bedrijf gepubliceerd. Medewerkers van Apple-winkels raden in de meeste gevallen gebruikers aan om maar ‘op een update te wachten’.

Die update kwam er begin dit jaar in de vorm van een Nvidia- graphicsupdate die verschillende aan de grafische kaart gerelateerde problemen op zou lossen, maar die verergerde in enkele gevallen de problemen zelfs. Kort na publicatie werd deze dan ook, zonder enige kennisgeving, weer door Apple teruggetrokken.

Gebruiker ‘Joel Pacheco’ legt op het discussieforum de vinger op de zere plek. Het probleem met de beeldschermen die spontaan op zwart gaan heeft te maken met de vernieuwsfrequentie van het beeldscherm. Deze staat ingesteld op 59.9 in plaats van 60 Hz. Het scherm kan hier niet goed mee omgaan en gaat daarom willekeurig op zwart, denkende dat hij geen correcte verbinding met de MiniDisplayPort heeft.

Hij heeft meteen ook een work-around voor het probleem. Middels het programmaatje SwitchResX moet Mac OS X gedwongen worden om geen 59.9 maar 60 Hz te gaan gebruiken. Omdat niet helemaal duidelijk is wat gedaan moet worden om het gewenste resultaat te bereiken, heeft gebruiker ‘gingy22’ een kleine beschrijving gegeven die voor veel mensen het probleem lijkt op te lossen.

De work-around lijkt voor veel mensen het probleem opgelost te hebben. Er zijn echter ook gebruikers die geen resultaat boeken met de work-around of waarbij de work-around nieuwe problemen introduceert. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer Apple met een definitieve oplossing gaat komen. De eerste testversie van de Mac OS X 10.5.7-update bevat naar verluidt oplossingen voor grafische problemen, maar of die ook op dit probleem van toepassing zijn is vooralsnog onduidelijk.