Apple heeft dinsdagavond de tweede bèta van iPhone OS 3.0 aan ontwikkelaars verspreidt. De software moet uiteindelijk deze zomer voor consumenten beschikbaar komen.

De nieuwe build draagt buildnummer 7A259. Naast een nieuwe bèta van het OS kregen ontwikkelaars ook een nieuwe SDK voorgeschoteld. De voornaamste wijziging in deze tweede bèta is het activeren van de push notification-dienst. Apple meldde dinsdag aan ontwikkelaars dat zij kunnen beginnen met het ontwikkelen van applicaties die daarvan afhankelijk zijn.

Ook kregen ontwikkelaars gedetailleerde informatie hoe zij binnen hun applicaties gebruik kunnen maken van de in-app purchasing-functie waarmee zij bijvoorbeeld binnen de applicatie content aan kunnen bieden. Apple presenteerde deze (en andere) functie(s) op 17 maart als een van de grote toevoegingen aan de softwaredevelopmentkit voor het iPhone-platform.

De eerste ervaringen met de nieuwe bèta zijn positief. Apple heeft volgens de ontwikkelaars een groot aantal fouten die in de vorige bèta aanwezig waren opgelost. De tweede bèta is bovendien sneller en bevat substantiële performance-verbeteringen. Ontwikkelaars melden bijvoorbeeld dat standaardapplicaties sneller starten en dat ook de nieuwe Spotlight-zoekfunctie betrouwbaarder is geworden.

Apple bevestigde gisteren ook dat het gebruik van tethering en het versturen van MMS’jes tijdens de bètaperiode niet mogelijk zal zijn. Verschillende ontwikkelaars zijn er echter al in geslaagd om de functies wel te activeren. Met name voor tethering is het niet duidelijk hoe dit in de uiteindelijke versie zal werken. De voorwaarden van providers verbieden namelijk het gebruik van internet op een laptop/computer middels een telefoon.

Hoewel momenteel niet duidelijk is wanneer iPhone OS 3.0 definitief zijn opwachting zal maken, heeft Apple aangegeven dat het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPod Touch deze zomer beschikbaar zal komen. De verwachting is dat de definitieve lancering tijdens de Worldwide Developers Conference in juni plaats gaat vinden, nog twee maanden geduld dus.