2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Oorspronkelijk zijn Google Chrome OS en Android als twee aparte besturingssystemen op de markt gezet. Android moest de behoefte op mobiele apparaten bevredigen en Chrome OS nam de ‘desktop’-markt voor zijn rekening. Volgens CEO en mede-oprichter Sergey Brin komt er echter toch een overlapping.

De twee besturingssystemen zouden toch teveel overlapping hebben om ze ieder apart te laten bestaan. Daarom wordt er toch gekozen om ze op termijn (deels) samen te voegen. Op dit moment is het zo dat Android vooral op smartphones wordt ingezet. Op een enkele tablet of dergelijk na zijn eigenlijk alleen maar smartphones uitgerust met Android. Op netbooks moet Google Chrome OS gaan draaien, van dit besturingssysteem is recentelijk de broncode vrijgegeven.

Toch hebben de beide besturingssystemen veel raakvlakken. Ze opereren allebei eigenlijk continu door middel van een internetverbinding. Internet is voor beide besturingssystemen een vereiste. Zeker Chrome OS, aangezien die de browser centraal stelt in het besturingssysteem. Daarom lijkt het ook voor de hand liggend dat beide besturingssystemen (wellicht deels) toch samengevoegd worden. Volgens Brin komt dit dan ook zeker aan de orde. Wanneer is echter niet duidelijk.

Brin stelt dat beide markten steeds meer naar elkaar toe bewegen. Zo gaan smartphones steeds meer lijken op kleine computers en bieden netbooks steeds vaker 3G-connectie aan. Door de code samen te voegen zou er een ultiem opensourceproduct moeten ontstaan. Op die manier kan Google ook software voor het ene project laten werken op het andere platform.

Google is momenteel nog druk de mogelijkheden aan het onderzoeken met betrekking tot Chrome OS. De broncode is recentelijk vrijgegeven, maar een eerste echte netbook met Chrome OS wordt pas eind 2010 verwacht. Het lijkt erop dat Chrome OS voorlopig nog wel even in deze fase blijft.