In een blogpost van het Google Docs team wordt het ‘nieuwe’ Google Docs geïntroduceerd. Google legt de nadruk op snelheid en samenwerking en meldt dat naast nieuwe document en spreadsheet editors er ook een nieuw standalone tekenprogramma’s ingebouwd is.

De tekstverwerker in Google Docs zal een aantal nieuwe features krijgen. Ten eerste zal de sidebar chat, eerder al in het spreadsheet-gedeelte, ook in de tekstverwerker ter beschikking komen. Daarnaast zal je binnenkort ook, in real-time, veranderingen aan het document zien zodra iemand die tegelijk aan het document werkt iets aanpast.

De snelheid en performance van de spreadsheets editor is verbeterd, zo zouden spreadsheets laden sneller en zou het scrollen soepeler verlopen. Daarnaast is het commentaar-systeem vernieuwd, zijn de mogelijkheden voor het positioneren van plaatjes verbeterd en is de navigatie tussen sheets gebruikersvriendelijker gemaakt.

Ook het nieuwe standalone tekenprogramma heeft een aantal nieuwe features, waaronder real-time samenwerking. Daarnaast is er de mogelijkheid om de ’tekeningen’ te kopiëren naar documenten, spreadsheet of presentaties door middel van het ‘Web clipboard’ of deze te delen of publiceren net als andere bij de andere Google Docs programma’s ook mogelijk is.

Om de verbeteringen en nieuwe features zelf te ervaren ga je binnen Google Docs naar Settings < Editing en vink je ‘New Version of Google documents’ af.