Abonneer je gratis op Techzine!

Google staat de ontwikkeling van een open source video-codec voor mobieltjes financieel bij. Het wordt er echter niet duidelijker op wat de positie van Google nu is in de competitie om de beste te zijn in het afspelen van video’s in webbrowsers.

De financiële steun van Google gaat naar het TheorARM-project. Het project is bezig met een versie van de Ogg Theora-video-codec voor ARM-processors. ARM-processors worden veel gebruikt in apparatuur met een oplaadbare batterij, dit doen ze omdat de processor weinig stroom verbruikt. De verwerkingskracht van de processor is daardoor wel wat minder. Dit levert dus problemen op bij het decoderen van video-bestanden voor Ogg Theora, omdat de codec gebruik maakt van floating point-berekeningen die niet ondersteund worden door de ARM-processor. Dit houdt in dat een aantal belangrijke onderdelen van de code opnieuw ontwikkeld moeten worden om de codec te laten werken met de ARM-processor.

De steun van Google neemt een grote bottleneck voor de ontwikkeling van de mobiele Ogg-codec weg. Google vindt dit blijkbaar ook belangrijk aangezien ze Robin Watts, de kracht achter het project, de stap bekend liet maken op Googles eigen open source-blog. Toch wordt hiermee Googles positie in de video codecs-wereld toch wel wat verwarrend. Google was eerst namelijk een van de partijen die voorkwamen dat Ogg de HTML5 standaard video-codec werd. Ogg was niet krachtig genoeg om sites zoals het eigen YouTube te ondersteunen volgens Google. Daarom bleef Google de H.264 ondersteunen die door velen als superieur wordt beschouwd. Google lijkt met deze stap toch van gedachten te zijn veranderd.