1 min

Tags in dit artikel

De Sandy Bridge heeft weer het traditionele probleem met FSB-overclocken, er zit namelijk een limiet op wat in de overklokwereld een FSB-wall wordt genoemd. Daarom heeft Intel voor de overklokkers een nieuwe serie uitgebracht, namelijk de K-serie. Deze serie heeft een vrije multiplier en kan dus theoretisch hoger worden geklokt.

Op de IDF 2010 heeft Intel de processor draaiend laten zien op 4.9 GHz, indrukwekkend genoeg gebeurde dit met een standaard koeler gelijkwaardig aan de Core i7 980X standaard koeler. De exacte modelnaam van de processor is op dit moment nog niet bekend, maar men denkt dat de Core i7 2600K is, welke standaard is geklokt op 3.4 GHz. In dit geval laat het een overklok zien van 45%, met de betere luchtkoelers moet dit neer gaan komen op overkloks boven de 5 GHz.


Voor stabiliteit werd door Intel getest met Cinebench 11.5, helaas liet Intel hier geen scores van zien. Het is duidelijk dat Intel de overklokkers niet aan de kant wilt schuiven, maar van de andere kant is het wel een dure hobby aan het worden. De geplande Core i5 2500K gaat tussen de 150 en 200 euro kosten en de Core i7 2600K gaat tussen de 220 en de 300 euro kosten, wat overklokken toch aan de dure kant maakt. Goedkoop een dual-core pentium processor kopen en deze maximaal overklokken is wel verleden tijd, tenminste als het aan Intel ligt.