Bing neemt zoekresultaten Google 1 op 1 over

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft laten weten dat het Bing – de zoekmachine van Microsoft – heeft betrapt op het kopiëren van de zoekresultaten van Google en die te presenteren als Bing’s eigen resultaten.

In november merkte Google op dat de zoekresultaten van Bing wel enorm overeenkwamen met die van Google zelf. De overeenkomsten waren zo enorm dat Google besloot te kijken of Bing nu een soortgelijk algoritme had ontwikkeld of dat ze gewoon de boel aan het kopiëren waren.

Google besloot daarop een val te zetten, waar de kopieerbotjes van Bing volledig intrapte en binnen de kortste keren stonden de door Google speciaal gecreëerde zoekresultaten met allerlei bizarre termen zoals ‘hiybbprqag’ ook in Bing. Daarmee was het duidelijk de door Microsoft nieuwe aangekondigde zoektechnologie van Bing was niet veel meer dan een kopieerapparaat van Google.


Google deed ook onderzoek naar hoe Bing de zoekresultaten verzameld, Google beschikt namelijk over verschillende zoek API’s, ook is het natuurlijk mogelijk om de zoekmachine va Google te gaan indexeren maar het bleek dat Bing via tooltjes als Suggested Sites en de Bing browserbar zoektermen en resultaten van Google binnenhaalt en door stuurt naar de Bing servers.

In een reactie heeft Microsoft laten weten dat het ‘meerdere signalen en benaderingen toepast om tot de beste resultaten te komen’, het ontkent hiermee niet dat het Google kopieert. Microsoft vind ook dat de val die Google opzette meer op een hack lijkt om verwarring te zaaien en de Bing’s zoekmachine te manipuleren.

Er zijn overigens nog wel enorm veel zoektermen waarbij Bing wel ‘eigen zoekresultaten’ laat zien. Google zou het natuurlijk op kunnen pakken als een compliment als je grootste concurrent je resultaten gaat overnemen, maar de kans bestaat dat beide bedrijven elkaar in de rechtzaal gaan treffen. Voor Microsoft is het natuurlijk wel enigszins gênant dat na alle verwoede pogingen een goede zoekmachine op de markt te zetten, een deel van het algoritme bestaat uit kopiëren.

Amit Singhal van Google laat in een reactie weten aan SearchEngineLand, dat zij het niet anders kan zien dan als vals spelen. Ze zegt: "Google werkt al jaren enorm hard aan haar zoekmachine om te komen tot waar we nu zijn. Het is gewoon valsspelen, het is net zoiets als een marathon lopen met iemand op je rug, die er vervolgens een paar meter voor de finish lijn af springt."

De grote vraag is natuurlijk of Bing hier op de lange termijn mee door zal gaan of dat het wederom met een nieuwe versie van haar zoekmachine gaat komen. In elk geval is dit niet goed voor het image van de zoekmachine, ook is even afwachten of Google hier juridisch actie op gaat ondernemen, want in hoeverre kan je dit legaal noemen?