Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens onderzoeksbureau IDC gaat Windows Phone nog heel groot worden. Microsoft zal in 2015 met Windows Phone het tweede grootste mobiele besturingssysteem in handen hebben. Alleen Android zal groter blijven dan Windows Phone. Ander besturingssystemen zoals iOS van Apple, het BlackBerry OS en Symbian zullen allemaal veel kleiner zijn.

Volgens het onderzoeksbureau zit de markt voor smartphones enorm in de lift en zal deze de komende jaren veel harder stijgen dan de afgelopen jaren. Zo zullen er dit jaar alleen al maar liefst 450 miljoen smartphones verscheept gaan worden.

Het onderzoeksbureau voorspelt dat de opmars van Android niet te stoppen is en zal blijven doorzetten. In 2015 zal Google met het Android besturingssysteem maar liefst 45,4 procent van de markt in handen hebben. De verwachting is dat Android eind 2011 zal uitkomen op 39,5 procent van de markt, waarmee Android dan ook meteen marktleider wordt.

Dat Android zal groeien is voor niemand een verrassing. De groei die Windows Phone gaat doormaken volgens het IDC is wel enigszins opvallend. Het IDC gaat er vanuit dat Windows Phone samen met Windows Mobile in 2015 maar liefst 20,9 procent van de markt in handen zal hebben en daarmee de tweede mobiele besturingssysteem zal zijn.

Het IDC gaat er vanuit dat Nokia voornamelijk voor de ommekeer zal gaan zorgen in het aandeel van Windows Phone. Het IDC verwacht dat Nokia in 2012 met flink wat Windows Phone telefoons op de markt gaat komen en daardoor de populariteit van het besturingssysteem flink zal toenemen.

De grote vraag is natuurlijk hoe ziet de rest van de markt er dan uit in 2015. Volgens het IDC zal Apple met iOS de derde marktpartij zijn met een aandeel van 15,3 procent in 2015, op dit moment heeft Apple 15,7 procent van de markt in handen. Het marktaandeel van iOS van Apple blijft dus vrijwel gelijk. Blackberry is natuurlijk ook een partij die we niet zomaar moeten vergeten, volgens het IDC is dat de vierde partij in 2015 met een marktaandeel van 13,7 procent, waar het dit jaar uit zal komen op 14,9 procent.

Symbian zal in 2015 volgens het IDC zo goed als overleden zijn, het IDC gaat er vanuit dat hoewel Nokia nu nog aangeeft Symbian nog wel even te blijven voeren, het besturingssysteem straks vrij snel wordt gedumpt zodra al die Windows Phone toestellen in 2012 gaan verschijnen. Het marktaandeel van Symbian zal dit jaar zo’n 20,9 procent zijn en in 2015 zo’n 0,2 procent van de markt.