Abonneer je gratis op Techzine!

Mobiele telefoonaanbieders gaan de betaaltechnologie NFC integreren in hun simkaarten. Daardoor hoeven de telefoons niet langer uitgerust te worden met een NFC-chop. In Nederland hebben de telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile besloten mee te gaan werken aan deze nieuwe standaard.

De GSM Association, een overkoepelende organisatie van telecomproviders, meent dat deze ontwikkeling een flinke duw in de rug zal zijn voor het mobiele betalen en men verwacht dan ook dat het niet lang zal duren voordat het een breed geaccepteerde standaard is.

Als telecomproviders de NFC-technologie integreren in de simkaart, hoeven telefoonfabrikanten niet langer meer de NFC-chip in de toestellen te integreren. Tot nu toe biedt alleen Google samen met Mastercard de mogelijkheid om te betalen in een tiental winkels in de Verenigde Staten en dit is ook weer gelimiteerd tot een select aantal toestellen. De grote doorbraak moet dus nog echt komen.

Totaal zijn er 45 providers die meedoen, waaronder de Nederlandse telecomproviders KPN, T-Mobile en Vodafone. Wellicht is het voor hen aantrekkelijk om naast het leveren van belminuten en mobiele data ook de betaalprovider van de klant te worden. Naast de Nederlandse providers doen ook grote operators mee zoals China Mobile, Telefonica en Verizon Wieless.

Het betaalsysteem zal naar verwachting eind 2012 in gebruik genomen worden. Wanneer de NFC ondersteunende simkaarten door de providers geleverd zullen worden is nog onbekend.