2min

Het Europese Hof van Justitie steekt een stokje voor internetcensuur. In een rechtszaak tussen de Belgische auteursrechtenwaakhond Sabam en internetprovider Scarlet oordeelde de rechter dat providers geen filters hoeven te plaatsen om websites te onderscheppen die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden.

Sabam had de zaak aanhangig gemaakt bij het Hof. De Belgische waakhond wilde op deze manier internetproviders dwingen om websites te blokkeren die auteursrechten schenden. Maar dit gaat de rechtbank van het Hof te ver.

De rechter is van mening dat het verplicht stellen van filters een te kostbare en complexe aangelegenheid is, wat bovendien de werkzaamheden van providers zou beperken. Daarnaast ziet de rechter problemen als het gaat om het vrije verkeer van internet en maakt het inbreuk op de privacy van internetgebruikers. Zo eiste Sabam bijvoorbeeld dat providers voortdurend het internetverkeer moesten monitoren. Ten slotte bestaat er het gevaar dat legale content ten onrechte geblokkeerd kan worden.

Dit alles heeft ertoe geleid dat het Hof Scarlet in het gelijk stelde.

In Nederland is een vergelijkbare zaak gaande bij de rechter. Vorig jaar spande Brein een rechtszaak aan tegen internetprovider Ziggo en XS4All. De rechter oordeelde toen dat internetproviders niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor wat hun klanten downloaden. In plaats van de providers te verplichten om illegale downloadwebsites te blokkeren, zou Brein individuele gebruikers moeten aanklagen. Daarop kondigde Brein aan een bodemprocedure tegen beide partijen aan te spannen. De uitspraak van dit proces volgt volgend jaar januari.