2min

Bits of Freedom, een organisatie die zich inzet voor een transparant en vrij toegankelijk internet, is niet te spreken over de antwoorden die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaf op de Kamervragen over het gebruik van Duitse spyware door de Koninklijke Landelijke Politiediensten (KLPD). Volgens de organisatie blijven fundamentele vraagstukken onbeantwoord en hij pleit dan ook voor meer openheid van zaken.

Onlangs werd bekend dat Nederlandse opsporingsdiensten, in het bijzonder de KLPD, gebruik maken van spywareprogramma’s die het Duitse bedrijf DigiTask levert. Met deze software is het mogelijk om verdachten zonder hun medeweten op afstand in de gaten te houden. Uit een analyse blijkt echter dat deze software zeer vergaande middelen heeft om mensen te monitoren. Zo registreert het programma toetsaanslagen met een keylogger, kan de bediener screenshots maken en de microfoon op ieder moment in- en uitschakelen.

Dit leidde tot Kamervragen van diverse politieke partijen. Onlangs zijn de antwoorden van deze vragen gepubliceerd. Volgens Bits of Freedom zijn nog steeds een aantal fundamentele vragen niet beantwoord. Zo is het onbekend hoe het programma op de computer van verdachten wordt geïnstalleerd. De minister kan evenmin garanderen dat het programma niet misbruikt wordt door opsporingsdiensten, bijvoorbeeld omdat het op ieder gewenst moment met extra functionaliteiten uitgebreid kan worden. Ook het verzenden van gegevens naar Amerikaanse servers verloopt onveilig volgens Bits of Freedom.

Volgens minister Opstelten overtreedt de KLPD met het programma geen Nederlandse wetten. Daarover heeft de minister contact opgenomen met DigiTask. De minister vertrouwt daarvoor blindelings op de Duitse fabrikant, want de Nederlandse overheid beschikt niet over de broncode van het programma.

Ten slotte vormt het programma volgens de belangenorganisatie een bedreiging voor onze privacy. "Het gebruik van zo’n programma maakt een enorme inbreuk op je privéleven. Zulke inbreuken mogen slechts in heel uitzonderlijke situaties", aldus Bits of Freedom. De organisatie pleit dan ook voor heldere wetgeving. "Die moet duidelijk zeggen onder welke voorwaarden zo’n middel ingezet mag worden en er voor zorgen dat het gebruik ervan transparant en controleerbaar is. Het parlement moet hierover in debat."