2min

Google slaagt er niet in om illegale filesharing aan te pakken. Het internetbedrijf moet daarom beter zijn best doen om schending van auteursrechten aan te pakken.

Dat zegt de IFPI, de belangenorganisatie van de muziekindustrie. De belofte die Google een jaar geleden deed om harder op te treden tegen piraterij, kan het bedrijf niet waarmaken aldus de belangenorganisatie. Google heeft slechts een aantal "bescheiden maatregelen" genomen. De organisatie eist daarom dat Google er werk van maakt om een einde te maken aan deze illegale praktijken.

De IFPI stelt dat Google geld verdient aan het delen van websites en applicaties die piraterij bevorderen. Omdat Google Search ’s werelds meest gebruikte zoekmachine is, heeft het bedrijf een extra grote verantwoordelijkheid. "Google moet zich niet als voertuig voor piraterij laten gebruiken. Daarnaast moet het bedrijf meer maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het geen geld verdient aan illegale activiteiten en digitale marktplaatsen ondersteunt waarin het zelf participeert", aldus de IFPI.

Google zegt dat het beschikbaar stellen van high-value content dat geen auteursrechten schendt een hoge prioriteit is voor het bedrijf. Het internetbedrijf beschouwt het aanbieden van een legaal alternatief als belangrijkste wapenfeit om op te treden tegen piraterij. Google benadrukt dat het ruim 150.000 accounts heeft afgesloten van mensen die gesponsorde links wilden plaatsen naar illegale content. Daarnaast heeft het bedrijf onlangs de blacklist filter van de zoekmachine uitgebreid. Hierdoor worden verschillende zoektermen niet langer vooraf gespeld als gebruikers een zoekopdracht invoeren.

In de Verenigde Staten zijn bestuurders momenteel bezig met nationale wetgeving om piraterij te bestrijden: de zogeheten Stop Online Piracy Act (SOPA). Diverse organisaties en experts leveren veel kritiek op deze wetgeving, die in hun ogen het doel voorbij schiet. De Business Software Alliance (BSA) heeft moeite met de mogelijkheid dat klagende partijen zonder officiële aanklacht een website uit de lucht kunnen laten halen als zij vermoeden dat deze auteursrechten schendt. Ook Wikipedia overweegt om, als wijze van protest, tijdelijk de online encyclopedie uit de lucht te halen.