Abonneer je gratis op Techzine!

Zowel Apple als Google hebben de afgelopen drie maanden meer smartphones verkocht aan Amerikaanse consumenten. Hoewel het besturingssysteem Android nog steeds het grootste marktaandeel heeft, lijkt de opmars een halt te zijn toegeroepen door Apple.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van onderzoeksbureau Nielsen dat vandaag zijn cijfers heeft gepresenteerd. In het vierde en laatste kwartaal van 2011 had 46,3 procent van de Amerikaanse consumenten een Android-smartphone. De iPhone was toen goed voor een aandeel van 30 procent en BlackBerry voor 14,9 procent. Nielsen vroeg aan consumenten die de afgelopen drie maanden een nieuwe smartphone hadden gekocht op welk besturingssysteem deze draaide.

Uit de cijfers blijkt dat er flinke verschuivingen hebben plaatsgevonden. Zo winnen zowel Android als iOS aan marktaandeel ten koste van BlackBerry, Symbian en WebOS. Android steeg naar 51,7 procent en iOS steeg met 7 procentpunt naar 37 procent. BlackBerry moest meer dan de helft van zijn marktaandeel inleveren en eindige op 6 procent. Windows Phone 7 wint een heel klein beetje en stijgt van 1,3 procent naar 1,4 procent.

Het succes van Apple is te danken aan het verschijnen van de iPhone 4S. Gedurende de feestdagen gingen er velen over de toonbank. In oktober zei nog een kwart van de respondenten dat ze een iPhone had gekocht, in december was dat aandeel opgelopen naar 44,5 procent. Daarvan zei ruim de helft (57 procent) dat ze een iPhone 4S had gekocht.

Nielsen ondervraagt iedere maand zijn respondenten of ze een smartphone hebben gekocht, en zo ja op welk besturingssysteem het draait. Uit de laatste cijfers blijkt dat de populariteit van Android tanende is. In oktober gaf nog 61,6 procent aan dat ze een Android-smartphone had gekocht. In oktober daalda dat percentage naar 48,7 procent en in december was dat nog slechts 46,9 procent. Apple steeg in deze periode van 25,1 procent naar 44,5 procent. Het is duidelijk dat Apple een halt toe weet toe te roepen aan het populaire besturingssysteem van Google. Of dat ook blijvend is zal nog moeten blijken: ieder jaar verschijnen er tientallen nieuwe Android-smartphones terwijl Apple jaarlijks slechts één nieuw toestel onthult.