Abonneer je gratis op Techzine!

Kodak, het bedrijf achter de digitale camera, heeft besloten zich terug te trekken uit deze markt. Kodak zal zich niet langer bezig houden met het maken van digitale camera’s, kleine videocamera’s en digitale fotolijsten. Al lange tijd heeft Kodak moeite het hoofd boven water te houden.

In plaats van het maken van producten, zal Kodak voortaan licenties uit gaan geven aan andere fabrikanten. De beslissing om niet langer zelf producten te maken zal er volgens Kodak voor zorgen dat het bedrijf 100 miljoen dollar per jaar kan uitsparen. Kodak zocht vorige maand bescherming tegen een faillissement.

Kodak introduceerde in 1988 haar eerste camera en het duurde niet lang voordat het bedrijf een waar icoon werd. Het is echter ook al een flinke tijd terug dat de afbraak haar intrede deed in het bedrijf. Waar Kodak ooit nog de grootste fabrikant van camera’s was in Amerika, nam het bedrijf bijvoorbeeld in 2008 slechts de vierde plaats in met bijna 17 procent marktaandeel. In 2011 is dit marktaandeel gekrompen tot 12 procent terwijl er in verhouding bijna 50 procent minder camera’s verkocht werden.

In 1975 werd door Steve Sassen, destijds een 25-jarige medewerker van Kodak, de digitale camera ontwikkeld. Lange tijd wist Kodak winst te halen uit de camera’s, maar de afgelopen jaren werden de zaken verliesgevend. Kodak hield de camera-afdeling in leven omwille van de eigen inkjet-printers, waar het bedrijf haar geld nu op zet.