2min

Kim Dotcom, de oprichter van de neergehaalde website MegaUpload, is gisteren opnieuw voor de rechter verschenen. Hij probeerde de voorwaarden voor zijn vrijlating te versoberen, en met succes. Hij verzocht de rechtbank onder meer om zijn reisbevoegdheden uit te breiden zodat hij aan zijn studioalbum zou kunnen werken. De rechter stemde in met het verzoek.

Kim Dotcom en de drie medeverdachten Mathias Ortmann, Bran van der Kolk en Finn Batato verschenen gisteren opnieuw voor de rechtbank. De vier verdachten zijn op borgtocht vrijgelaten, maar aan deze vrijheid verbond de rechter wel enkele voorwaarden. Zo hebben ze een reisverbod opgelegd gekregen en moesten ze hun paspoort inleveren bij de rechtbank. Alleen op vooraf goedgekeurde momenten mogen de verdachten korte afstanden reizen. Daarnaast hebben ze een internetverbod gekregen en de politie houdt nauwlettend een oogje in het zeil.

Dotcom had een hoorzitting aangevraagd met als doel om de voorwaarden van zijn vrijlating te versoberen. Zijn advocaat pleitte dat Dotcom toegang tot het internet nodig had om zijn verdediging goed te kunnen voorbereiden. Eerder wees de rechtbank dit verzoek af, maar ditmaal ging men toch akkoord. Hoeveel tijd Dotcom op het internet mag doorbrengen is niet bekend.

Naast internettoegang verzocht Dotcom’s advocaat ook dat zijn cliënt gebruik mag maken van het zwembad van de miljoenenvilla die hij huurt. Daarnaast verzocht de advocaat om het reisverbod minder strikt te handhaven. Dotcom wil niet reizen om zijn familie te bezoeken, op vakantie te gaan of zijn verdediging voor te bereiden, maar om zijn studioalbum af te maken. Het Openbaar Ministerie uitte tijdens de zitting haar twijfels over het succes van het album. De rechtbank staat toe dat Dotcom iedere dag 90 minuten mag zwemmen en tweemaal in de week de studio in mag duiken, met een maximum van vier uur per bezoek.

Ten slotte zegde de rechter toe dat de vier verdachten elkaar één keer in de week mochten bezoeken.

Kim Dotcom en de drie medeverdachten worden verdacht van het faciliteren van piraterij, leidinggeving aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en fraude. Daarmee hebben ze naar schatting zo’n 500 miljoen dollar verdiend. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen. De Verenigde Staten hebben begin maart een uitleveringsverzoek ingediend bij de rechtbank van Nieuw-Zeeland. In augustus zal de desbetreffende hoorzitting plaatsvinden.