Geen upgrademogelijkheden van BB7 naar BB10

Abonneer je gratis op Techzine!

Gebruikers die momenteel over een BlackBerrytoestel beschikken krijgen met dit apparaat in de toekomst niet de beschikking over BlackBerry 10. Het nieuwe mobiele besturingssysteem van Research In Motion (RIM) zal alleen beschikbaar worden gemaakt op nieuwe smartphones. Upgraden naar de nieuwste versie is er dus helaas niet bij.

Dat bevestigde CEO Thorstens Heins gisteren op de BlackBerry World conferentie. Hiermee lijkt RIM een duidelijke scheiding te maken in het assortiment: de instapmodellen met BlackBerry OS 7 enerzijds en de nieuwe high-endsmartphones die draaien op BlackBerry 10 anderzijds. Of deze strategie succesvol zal zijn moet de toekomst uitwijzen. De kans bestaat dat dit tegen het zere been is van de consument die over een recent BlackBerrytoestel beschikt, maar niet kunnen profiteren van de mogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem.

Tevens stelde Heins dat hij de Amerikaanse smartphonemarkt wil veroveren met BlackBerry 10, een markt die momenteel gedomineerd wordt door Apple’s iOS en Android van Google. Hij vertelde dat BlackBerry 10 "een geduchte concurrent" is voor rivalen. "Ik ben niet hier om slechts mee te kunnen spelen met het spel. Ik ben hier om te winnen", aldus Heins.

Er zijn op internet vele kritische geluiden te horen over BlackBerry World. Zo heeft RIM, met uitzondering van de BlackBerry 10 Dev Alpha, geen nieuwe producten laten zien. In plaats daarvan komt het bedrijf alleen met beloftes en mooie woorden over toekomstige nieuwe producten, zoals een nieuwe PlayBook en de BlackBerry London, naar verluidt het eerste toestel dat zal draaien op BlackBerry 10. Ook hoopten sommige ontwikkelaars dat RIM BlackBerry OS 7.1 zou presenteren, maar ook dat bleef uit. Het is duidelijk dat de smartphonefabrikant zich richt op de lancering van het nieuwe mobiele besturingssysteem en een nieuwe generatie smartphones.