Quallcomm CEO: Samsung Exynos Octa is niet boeiend

Abonneer je gratis op Techzine!

Qualcomm CEO, Paul Jacobs, heeft zich negatief uitgelaten over Samsung’s Exynos 5 Octa chip. Volgens Jacobs is de chip niets meer dan een goedkope marketingtruc. De chip beschikt weliswaar over 8 cores maar deze worden niet allemaal tegelijk gebruikt. De consument zit te wachten op een lager energieverbruik, betere grafische prestaties en sneller kunnen downloaden, niet op acht cores, aldus Jacobs.

De Exynos 5 Octa werd eerder tijdens de CES van dit jaar aangekondigd door Samsung en maakt gebruik van ARM’s big.LITTLE architectuur. Op de chip zullen vier zuinige Cortex A7-cores aanwezig zijn maar ook vier snellere en minder zuinige Cortex A15-cores. De chip is tot op heden nog niet door Samsung gebruikt, maar is waarschijnlijk te vinden in de Galaxy S IV, die later dit jaar zal verschijnen.

Volgens Jacobs is deze chip dan ook helemaal niet zo spannend, Samsung doet volgens hem aan goedkope marketing door te wijzen op de 8 cores en ook te beweren dat deze energiezuinig is. Volgens hem ligt de waarheid anders, de Cortex A15 processoren zijn weliswaar krachtig maar totaal niet energiezuinig en daarom hebben ze de Cortex A7-cores nodig om het energieverbruik in de hand te houden. De chip zal actief schakelen tussen deze A7 en A15 cores afhankelijk van hoeveel rekenkracht er wordt gevraagd.

Daarna laat Jacobs nog wat meer informatie los over zijn eigen nieuwe mobile processoren die ook tijdens de CES aangekondigd waren, het gaat hier om Qualcomm’s nieuwe Krait-core processoren die nog steeds gebruik maken van vier kernen maar wel kunnen oplopen tot 2GHz en ook energiezuinig zouden zijn. Qualcomm hanteert dus een andere strategie dan Samsung.