Kroes: “5G-netwerk in 2020 in Europa beschikbaar”

Abonneer je gratis op Techzine!

In Nederland bevinden we ons nog altijd in de opstart van het aanleggen van 4G-netwerken, maar Eurocommissaris Neelie Kroes denkt al weer volop na over de toekomst. In 2020 moeten Europeanen gebruik kunnen maken van de opvolger van 4G en om dat proces te stimuleren wordt een subsidie aangekondigd.

Kroes wil dat Europa een leidende rol aanneemt bij de ontwikkeling en aanleg van 5G, iets wat bij 4G grotendeels niet gelukt is. Bij het aannemen van die rol zouden vele extra banen gemoeid zijn, denkt Kroes. Om die beweringen kracht te zetten wordt de subsidie in het leven geroepen.

Kroes stelt een bedrag van 50 miljoen euro beschikbaar als subsidie voor onderzoeken voor 5G-netwerken te stimuleren. Het gaat hierbij om projecten met namen als iJOIN, TROPIC, COMBO, METIS en MOTO. De subsidie zal verdeeld worden over verschillende projecten die moeten bijdragen aan de ontwikkeling van 5G.

Wat 5G moet brengen is nog onduidelijk, er zijn nog geen standaarden vastgesteld voor de opvolger. Kroes benadrukt wel dat Europa opnieuw de leiding moet pakken, zoals het ook ooit deed met de GSM-standaard, die hier werd ontwikkeld.