2min

Google heeft ballonnen in de stratosfeer gelanceerd om internettoegang te kunnen bieden aan gebouwen op de grond in Nieuw-Zeeland. De ballonnen bereiken hoogtes waar vliegtuigen niet kunnen komen, in totaal gaat het om ongeveer 30 ballonnen.

Ongeveer 30 van deze hogedrukballonnen worden gelanceerd in Nieuw-Zeeland, waarvan ze de wereld rond zullen gaan via een vooraf bepaald pad. Elke ballon is uitgerust met apparatuur die 3G-snelheden mogelijk maakt aan 50 testers in het land.

Het project heet Loon, wat staat voor vreemd of gek, omdat Google ook van mening is dat het een nogal vreemd plan is, het is ook onderdeel van het X-laboratorium van Google voor experimentele projecten. Een ander project van dit lab is de Google Glass.

Op dit moment is de toegang tot internet via zo’n ballon slechts tijdelijk, maar Google hoopt op een dag een zodanig grote vloot te bouwen dat mensen die wonen in afgelegen gebieden permanent toegang kunnen krijgen tot het internet.

Elke ballon heeft een diameter van 15 meter, wat overeenkomt met de lengte van een klein vliegtuig. Elektronische apparatuur hangt onderaan de ballon, waaronder een radio-antenne, een boordcomputer, een systeem om de hoogte te regelen en zonnepanelen om alles van stroom te voorzien.

Google wil de ballonnen in de stratosfeer laten vliegen, dat is 20 kilometer of meer boven de grond, en twee keer de hoogte die commerciële vliegtuigen gebruiken. Elke ballon kan 100 dagen in de lucht blijven en biedt internettoegang voor een gebied met een diameter van 40 kilometer.

Het idee zou mogelijk een oplossing kunnen bieden om twee derde van de wereldbevolking die nog geen betaalbare internetverbinding heeft wel toegang te geven. "Alleen maar omdat je in principe een satelliettelefoon kunt maken om in Sub-Saharisch Afrika online te gaan, betekent niet dat mensen een betaalbare manier hebben om op het internet te kunnen."

Een groep van 50 testers in Nieuw-Zeeland hebben een speciale antenne aan hun huizen vastgemaakt, zodat zij de signalen van de ballonnen kunnen ontvangen.