KPN zet meer vaart achter uitrol van 4G-netwerk

Abonneer je gratis op Techzine!

De uitrol van het 4G-netwerk van KPN zal sneller gaan dan de telecomprovider in eerste instantie beloofde. Eind dit jaar moet al in 80 procent van Nederland een 4G-verbinding beschikbaar zijn, begin 2014 wil KPN het netwerk landelijk dekkend maken.

De aanleg van het snellere mobiele netwerk van KPN werd begin dit jaar opgestart. Destijds was het de bedoeling om medio 2014 een landelijke dekking te bereiken, maar dat wordt een kwartaal naar voren gehaald, maakt KPN in een persbericht duidelijk. Eind deze maand verwacht KPN al de helft van Nederland van 4G-verbindingen te hebben voorzien.

KPN maakt gebruik van verschillende frequenties voor het 4G-netwerk, namelijk 800-, 1800- en 2600MHz. Deze frequenties zijn compatibel met de meeste smartphones met 4G-ondersteuning. In eerste instantie wordt de 800MHz-band gebruikt, wat later in dichtbevolkte gebieden wordt aangevuld met de andere banden om extra capaciteit en snelheid te genereren.

Met de versnelde uitrol vergroot KPN in dat opzicht zijn voorsprong op T-Mobile en Vodafone. T-Mobile wil het netwerk medio 2014 landelijk beschikbaar hebben, Vodafone heeft nog geen deadline bekendgemaakt.