Microsoft heeft problemen met het veroveren van de mobiele markt voor smartphones en tablets. Dat meldt DigiTimes op basis van bronnen bij fabrikanten. Volgens DigiTimes is het Windows RT-besturingssysteem ten dode opgeschreven en lijkt het grote succes voor Windows Phone steeds moeilijker haalbaar.

Verschillende fabrikanten hebben het afgelopen jaar tablets geïntroduceerd met Windows RT, maar de verkopen van deze tablets vallen tegen. De Windows RT-tablets maken gebruik van mobiele ARM-processoren en deze zijn weliswaar zeer krachtig en energiezuinig, maar bestaande Windows-applicaties draaien hier niet op. Enkel applicaties in de Windows Store kunnen op deze tablets draaien, waardoor een berg oude software buiten bereik blijft.

Het gevolg van de slechte verkoop is nu dat alle fabrikanten zijn gestopt met het maken van Windows RT-tablets. De enige Windows 8.1 RT-tablet die nu nog onderweg zou zijn is een vernieuwde Surface RT van Microsoft zelf. Alle andere fabrikanten zouden de ontwikkeling van nieuwe RT-tablets hebben gestaakt.

Wel zijn er nog tablets op komst met een normale versie van Windows 8, waarop alle applicaties wel kunnen draaien. Deze tablets zijn het afgelopen jaar ook verschenen, een probleem bij deze modellen is dat deze nogal dik en zwaar zijn en ook een stuk duurder, waardoor de consument sneller voor een Android-tablet of iPad kiest. Reden hiervoor is dat er bij de normale Windows 8-versie chips van Intel gebruikt moeten worden. Deze chips waren vorig jaar alleen nog niet zo energiezuinig en koel genoeg om in een hele dunne behuizing te gebruiken, waardoor meer koeling en een grotere accu nodig was dan in andere tablets. Intel hoopt met de nieuwste line-up processors dit eindelijk verbeterd te hebben, iets wat de komende maanden moet gaan blijken.

Volgens DigiTimes houden de problemen echter niet op bij de Windows-tablets, ook de smartphones met Windows Phone 8 hebben het moeilijk. Op dit moment bezet Windows Phone weliswaar de derde plek op de markt van mobiele besturingssystemen en is het BlackBerry voorbij. Android en iOS lopen nog steeds mijlenver voor wat betreft marktaandeel. Ook hier lijkt Microsoft moeite te hebben om fabrikanten te overtuigen te blijven investeren in het mobiele besturingssysteem.

Vorig jaar verschenen er Windows Phone 8-toestellen van Nokia, HTC, Huawei en Samsung. Het jaar daarvoor bij de introductie van Windows Phone 7 deden LG en Acer ook nog mee, die bedrijven haakten het afgelopen jaar echter af. Acer heeft laten weten in 2014 weer met een Windows Phone-toestel te willen komen.

Samsung is dit jaar ook min of meer afgehaakt op Windows Phone, voor de lancering was het bedrijf zeer enthousiast over hun Ativ S-smartphone met Windows Phone 8, maar de lancering werd toen enkele maanden uitgesteld en daarna werd het toestel stilletjes op de markt gebracht met minimale marketingactiviteiten. In een gesprek met Samsung begin dit jaar merkte Techzine al op dat de fabrikant allesbehalve tevreden was met het Windows Phone-besturingssysteem en de bijbehorende samenwerking met Microsoft.

Samsung gaat nu naast Android inzetten op Tizen, een mobiel besturingssysteem dat het samen met Intel ontwikkelt. Het merk sluit overigens niet uit dat het geen Windows Phone-toestellen meer zal maken in de toekomst, maar op basis van de gesprekken die wij hebben gehad verwachten wij in 2013 geen Windows Phone-toestellen meer van Samsung.

HTC was vorig jaar goed voor twee toestellen, Huawei bracht één toestel uit. Deze merken zijn met regelmaat in het nieuws met geruchten rondom nieuwe smartphones, hierbij gaat het echter vrijwel altijd over nieuwe Android-toestellen. Het lijkt er dus op dat steeds meer partners afhaken of minder inzetten op het Windows Phone-platform.

Alles bij elkaar opgeteld, kunnen we concluderen dat Microsoft nog een flinke kluif gaat hebben aan de mobiele markt, met zowel smartphones als tablets. Het bedrijf kwam vandaag ook al in het nieuws omdat het getracht heeft om Nokia over te nemen, maar zonder succes. Nokia is op dit moment de belangrijkste partner voor Windows Phone en ook de enige partij die voorlopig zonder twijfel Windows Phone-toestellen zal blijven maken. Of dat genoeg is, zal de toekomst moeten bepalen.