Sony duidelijkst over updateplannen Android 4.3

Abonneer je gratis op Techzine!

Gisteren is Android 4.3 aangekondigd door Google, de grote vraag die dan direct volgt is welke toestellen krijgen een update en wanneer verschijnt die. Sony is de eerste met een duidelijk antwoord, Samsung en HTC doen nog geen officiële aankondiging, maar laten weten dat ze de update gaan bekijken en vervolgens gaan beslissen op welke toestellen deze beschikbaar zal komen.

Sony heeft vandaag een blog geplaatst waarin Android 4.3 wordt bevestigd voor de Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia tablet Z, Xperia SP en Xperia Z Ultra. Dit zijn de toestellen waarvan Sony op dit moment zeker weet dat ze Android 4.3 zullen krijgen. Sony heeft ook nog een lading iets oudere toestellen die draaien op Android 4.1 en deze zullen mogelijk direct worden geüpgraded naar Android 4.3 waarbij 4.2 wordt overgeslagen. Om welke toestellen dit gaat, kon Sony op dit moment nog niet zeggen.

HTC laat weten dat het de update aan het bekijken is om te zien hoe deze binnen hun plannen past. Daarmee blijft het onduidelijk welke toestellen HTC zal voorzien van een update, het ligt voor de hand dat de HTC One in elk geval een update zal krijgen, maar of het vlaggenschip daarvoor, de HTC One X, nog een update zal krijgen, valt nog te bezien.

Samsung heeft laten weten dat verschillende Galaxy-smartphones een update zullen krijgen naar Android 4.3. Het bedrijf gaat de komende maanden bekendmaken welke toestellen dit zullen zijn. Wederom ligt het voor de hand dat de Galaxy S4 en de varianten daarop de update wel zullen krijgen, of de Galaxy S III en de varianten daarop de update gaan krijgen zal twijfelachtiger zijn.

In elk geval ontbreekt bij alle fabrikanten op dit moment het wanneer. Wanneer de updates gaan komen en of dat al de komende maanden zal zijn of pas ergens begin 2014. Voor Google is het in elk geval zaak om de fabrikanten te stimuleren zo snel mogelijk de updates uit te rollen, zodat het Android-ecosysteem weer wat veiliger wordt en de fragmentatie niet opnieuw uit de hand loopt. Recent konden we melden dat de meeste Android-toestellen inmiddels zijn voorzien van Android 4.1 of 4.2 Jelly Bean. Het verouderde Gingerbread draait echter nog steeds op ongeveer een derde van de Android-toestellen.