min

Tags in dit artikel

,

Veiligheidsdiensten in het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten zouden Lenovo-computers hebben verbannen vanwege lekken die op afstand kunnen worden uitgebuit, zo meldt de Australian Financial Review.

Chinese technologiebedrijven zijn vaker verdacht door internationale overheden. Zo kwamen Huawei en ZTE recentelijk in de schijnwerper nadat het Verenigd Koninkrijk ging onderzoeken of de apparatuur geleverd door die bedrijven die nu gebruikt wordt in kritieke infrastructuur geen gevaar vormt.

Het verbod op Lenovo-computers zou volgens de krant van toepassing zijn in Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit omdat deze vijf veiligheidsdiensten hun netwerken aan elkaar hebben gekoppeld.

Rond 2005 zou het verbod ingesteld zijn nadat "na intensieve tests in het laboratorium van de apparatuur, naar verluidt, "back-door"-hardware en "firmware"-lekken in Lenovo-chips zijn gevonden en gedocumenteerd".

Informatie over de ontdekkingen blijft geheim, maar de lekken zouden aanvallers op afstand de mogelijkheid bieden om deze lekken en backdoors uit te buiten om zo toegang tot de computer te verkrijgen.

Lenovo heeft niet gereageerd op de aantijgingen. Naast de backdoors en lekken zijn er zorgen over Lenovo’s banden met de Chinese overheid. De Academy of Science in China heeft een aanzienlijk aandeel in Legend Holdings, Lenovo’s grootste aandeelhouder.

UPDATE:
Het Australische Ministerie van Defensie heeft inmiddels in een verklaring laten weten dat er geen verbod is op Lenovo-producten binnen de geheime netwerken van de overheid. Het artikel van de Australische Financial Review zouden niet kloppen.

Lenovo heeft inmiddels aan Techzine laten weten dat het niet in gaat op dit soort berichtgevingen maar wijst wel naar de verklaring van het Australische Ministerie van Defensie. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is nog geen reactie gekomen.