De Koreaanse elektronicafabrikant Samsung gaat een ARM 64bit-processor in gebruik nemen en deze optimaliseren voor het gebruik in smartphones. Daarmee volgen de Koreanen het voorbeeld van Apple, dat met de iPhone 5S ’s werelds eerste smartphone met 64bit-processor introduceerde.

Gisteren heeft Samsung bekendgemaakt dat ze bezig zijn met een eigen versie van een 64bit-chip voor mobiele apparaten. Dit gaat het bedrijf doen door een chip te maken die is gebaseerd op het ontwerp van ARM en deze vervolgens te optimaliseren voor mobiele apparaten. Dit vertelde Stephen Woo, topman bij Samsung Elektronics.

Woo geeft aan dat mensen zich in het verleden afvroegen waarom mobiele apparaten over een 64bit-processor moeten beschikken. Dit is helemaal veranderd sinds Apple de iPhone 5S (review) uitbracht. Nu vragen mensen zich eerder af wanneer ze gebruik zullen kunnen maken van 64bit-processors.

Samsung heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de nieuwe chip in consumentenproducten zal belanden. Wel geeft Woo aan: "We lopen op schema. In eerste instantie zullen we een 64bit-processor aanbieden op basis van ARM’s eigen kern. Daarna zullen we een 64bit-chip gebaseerd op onze eigen optimalisatie aanbieden."

De nieuwe Samsung Galaxy Note 3 heeft 3GB aan werkgeheugen. Dit betekent dat de grens van wat een 32bit-processor kan gebruiken al bijna bereikt is. Als Samsung nog krachtigere toestellen wil maken, zal het Koreaanse bedrijf dus moeten overstappen op 64bit-processoren.