Samsung maakt Tizen Lite voor budgettoestellen

Abonneer je gratis op Techzine!

Het lijkt erop dat grote spelers in de smartphonemarkt zich steeds meer beseffen dat er ook op het gebied van low-end smartphones veel te halen valt. Waar Google met Android 4.4 KitKat een mobiel besturingssysteem introduceerde dat weer ondersteuning biedt voor toestellen met 512MB werkgeheugen, biedt Samsung met Tizen Lite zelfs al ondersteuning voor apparaten met slechts 256MB aan werkgeheugen.

Het Zuid-Koreaanse Samsung gaf eerder deze maand in de verwachtingen voor het komende jaar aan dat het de pijlen meer zal richten op het produceren van relatief meer budgetsmartphones en -tablets. Ook Google heeft zich barmhartig getoond voor gebruikers van low-end- en midrange-toestellen door Android 4.4 KitKat ook op toestellen met 512MB werkgeheugen geschikt te maken.

Nu doet Samsung hier nog een schepje bovenop door het mobiele besturingssysteem Tizen ook in een Lite-versie uit te brengen. Hierdoor zouden low-end toestellen met een werkgeheugen van 256MB al worden ondersteund. Dit Tizen Lite-besturingssysteem heeft als minimale vereisten omtrent het ROM-geheugen 512MB, waar dit bij de normale Tizen 1GB bedraagt. Tizen Lite zal een maximale schermresolutie van 480 x 320 pixels ondersteunen, waar dit bij de reguliere Tizen maximaal 1280 x 720 pixels bedraagt.


Het vermoeden is dat rond het begin van 2014 de eerste smartphones met het Tizen-besturingssysteem zullen verschijnen. Het zal waarschijnlijk nog enige tijd duren voordat we de eerste low-end toestellen met Tizen Lite zullen tegenkomen.