Volgens bronnen van Digitimes zal Microsoft dit najaar in oktober de Surface 3 op de markt brengen. De Surface 3 zal een stuk dunner en lichter zijn dan zijn voorganger en waarschijnlijk draaien op de RT-versie van Windows 8.1.

Microsoft presenteerde eind mei dat Surface Pro 3 (hands-on), dit model is inmiddels in de Verenigde Staten te koop maar in Nederland moet men nog tot eind augustus wachten. De Surface Pro 3 is het duurdere en inmiddels ook grotere model met een 12 inch scherm, bovendien is dit model voorzien van laptop-hardware en een volledige Windows 8 Pro-licentie.

De Surface 3 is de goedkopere tegenhanger en maakt waarschijnlijk gebruik van een goedkopere ARM-chip, waarschijnlijk een chip van Qualcomm of NVIDIA. Deze chips zijn minder krachtig maar ook een stuk goedkoper en vereisen geen actieve koeling met een ventilator. De Surface 3 zal daarnaast het oude formaat vasthouden van 10,6 inch en draaien op de RT-versie van Windows 8.1. Dit is een Windows-versie waarbij de desktop-omgeving is gelimiteerd tot applicaties van Microsoft, gebruikers kunnen daar geen applicaties installeren. Wel kunnen gebruikers apps vanuit de Windows Store installeren.

Microsoft wilde eigenlijk gelijktijdig met de Surface Pro 3 de Surface mini introduceren met waarschijnlijk een 7 inch scherm. Of dit model ook nog dit najaar op de markt komt is onduidelijk, Microsoft zou het model hebben geannuleerd omdat het niet voldeed aan de kwaliteitseisen. Met de Surface Pro 3 heeft Microsoft al een goede weg ingeslagen en de tablet veel dunner en lichter gemaakt, de normale Surface lijn kan die metamorfose ook goed gebruiken, daarnaast is de Surface Pro 3 qua prijs niet voor iedereen weggelegd, een goedkoper model kan daar verandering inbrengen.