Gratis telecomprovider FreedomPop ook naar Nederland

Abonneer je gratis op Techzine!

De gratis telecomprovider FreedomPop die binnenkort van start gaat in België komt ook naar Nederland. Begin 2015 wil het bedrijf ook in Nederland starten met het gratis aanbieden van belminuten, smsjes en databundels.

FreedomPop is een gratis telecomprovider met een uniek businessmodel voor deze markt. Het bedrijf geeft gratis abonnementen weg waarbij de gebruiker elke maand 200 belminuten, 200 smsjes en 500 MB mobiel internetverkeer tot zijn beschikking krijgt. Wil een gebruiker echter meet belminuten of een grotere databundel dan moet er betaald worden. FreedomPop werkt volgens het principe dat de betalende klanten genoeg opbrengen om ook de gratis klanten te voorzien.

In de telecomprovider is dit een manier van werken die nog niet eerder is voorgekomen, online zien we dit businessmodel maar al te vaak voorbij komen. Diensten als Dropbox bieden ook gratis accounts aan, maar moeten het uiteindelijk hebben van de betalende klanten. Ook gratis spelletjes op smartphones hebben vaak mogelijkheden om tegen betaling dingen bij te kopen of te versnellen, ook daar zorgen de betalende gebruikers ervoor dat een bedrijf kan blijven bestaan.

FreedomPop laat weten dat tussen de 5 en de 15 procent van alle gebruikers uiteindelijk overstapt op een betaald abonnement, een percentage dat voldoende is om het bedrijf succesvol en winstgevend te maken. Het bedrijf is in de Verenigde Staten al sinds 2012 actief en heeft daar inmiddels 250.000 klanten.

Aangezien FreedomPop in België via Base werkt, een dochteronderneming van KPN, is de kans groot dat het bedrijf in Nederland het netwerk van KPN gaat gebruiken om de virtuele provider op te zetten.