Volgens de Koreaanse website ETNews is Samsung begonnen met de productie van de Apple A9-chip. De chip wordt geproduceerd op een 14 nanometer procède. De Apple A9 chip zal gebruikt gaan worden in de volgende generatie iPhones en iPads.

Apple heeft geprobeerd om de productie van de chips over te hevelen naar andere fabrikanten dan Samsung, maar keert voor de volgende generatie toch weer terug naar de Zuid Koreaanse fabrikant. De Apple A8 wordt op dit moment geproduceerd door TSMC, deze chip wordt gebruikt in de iPhone 6, iPhone 6 Plus en de iPad Air 2. Met het verliezen van Apple als klant voor de productie van chips moest Samsung een hoop omzet inleveren, het bedrijf heeft daar weliswaar enkele andere klanten voor in de plaats gekregen, toch was dat onvoldoende.

Samsung heeft nu flink geïnvesteerd in zijn chipfabrieken en gaat nu chips produceren op een kleinere procède van 14 nanometer. Veel concurrenten van Samsung produceren nog steeds op 20 of zelfs 28 nanometer. Met 14 nanometer loopt Samsung duidelijk voorop in de markt en zo’n verkleining leidt over het algemeen tot een lichte prestatiewinst maar een grote winst in energieverbruik. Aangezien de chips die Samsung produceert voor het grootste gedeelte in mobiele producten worden gebruikt zal de accu daarvan langer meegaan.

Apple kiest er hiermee voor om voorop te blijven lopen in de markt en daarom heeft Samsung de bestelling voor de volgende generatie chips waarschijnlijk weer binnen gesleept. Officieel hebben Apple en Samsung nog niets bevestigd over een samenwerking voor nieuwe Apple chips.