Microsoft transformeert smartphone in pc met Continuum

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft vanavond duidelijk gemaakt dat de nieuwe generatie Windows 10-smartphones in staat zal zijn om eenvoudig te transformeren naar een pc. Deze smartphones kunnen draadloos verbinden met een televisiescherm (of monitor), een toetsenbord en een muis. Het scherm zal volledig opschalen waardoor je een Windows 10 pc-ervaring krijgt.

Doordat de basis van Windows 10 identiek is op smartphones, tablets, laptops en zelfs de Xbox One werken de apps op al deze apparaten. Als je je smartphone aansluit op een monitor, toetsenbord en muis krijg je dus niet de smartphone-versie van je email-applicatie te zien maar de pc-versie. Ontwikkelaars kunnen hun apps straks geschikt maken voor zowel touch op smartphones en tablets als voor gebruik op een pc met toetsenbord en muis.

Microsoft heeft zelf al zijn applicaties al geschikt gemaakt voor de verschillende soorten apparaten waar Windows 10 op draait. De komende tijd zal het bedrijven gaan stimuleren om dat ook te doen voor hun applicaties. Doordat Microsoft veel standaard applicaties in eigen huis ontwikkeld heb je alle belangrijke toepassingen al direct beschikbaar op alle soorten schermen. Denk hierbij aan Office, e-mail, agenda en dergelijke.

Ook zullen de smartphones gewoon blijven werken als je deze hebt verbonden met een monitor, toetsenbord en muis. Je kan dus nog steeds je smartphone-scherm bedienen en telefoongesprekken aannemen.

Het enige slechte nieuws is dat alle bestaande Windows-smartphones deze functie niet zullen ondersteunen. Er is namelijk een nieuwe mobiele chip nodig die in staat is om twee schermen tegelijk aan te sturen en om goed draadloos met al deze apparaten te verbinden. Deze chip wordt momenteel door Qualcomm ontwikkeld en zal straks aanwezig zijn in de nieuwe Windows 10-smartphones.

Eerder voorspelde ik al dat Microsoft deze stap zou gaan zetten. Ik had echter verwacht dat Microsoft hiervoor zou overstappen op chips van Intel die gebaseerd zijn op de x86-architectuur zodat het ook mogelijk zou worden om desktop-applicaties uit te voeren. Dat blijkt niet het geval, Microsoft beperkt Continuum tot Window-apps uit de Windows Store, het zal niet mogelijk zijn desktop-applicaties uit te voeren op een smarpthone die verbonden is met een scherm, toetsenbord en muis. Dit is mogelijk nog toekomstmuziek.