2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft zet met de introductie van Windows 10 Mobile de telecomproviders buitenspel bij het verspreiden van updates voor het besturingssysteem. Microsoft kan zelf alle toestellen voorzien van updates zonder dat deze eerst getest moeten worden door de telecomproviders. Microsoft heeft namelijk het radiogedeelte losgemaakt van het besturingssysteem.

Microsoft heeft ervoor gezorgd dat het zelf de controle heeft over wanneer updates worden uitgerold voor het nieuwe Windows 10 Mobile-besturingssysteem. Voorheen moesten updates eerst door providers worden gecontroleerd of deze wel goed werken en pas daarna werden de updates uitgerold. Dit levert een fikse vertraging op en komt de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid niet ten goede.

Apple was tot op heden de enige fabrikant die direct updates uitrolde naar zijn toestellen als er een nieuwe versie beschikbaar kwam, maar aan dat lijstje kan Microsoft nu worden toegevoegd.

Voor Android-gebruikers is er nog geen licht aan het einde van de tunnel, zij moeten nog steeds wachten tot Google een Android-update vrijgeeft aan de fabrikanten, de fabrikant moet vervolgens de update ontwikkelen voor het specifieke toestel en deze aanleveren bij de telecomprovider waar de klant een abonnement heeft afgesloten, de telecomprovider gaat de update dan testen en als die goed werkt verspreiden naar de eindgebruiker. Dit duurt in de meeste gevallen minimaal drie maanden, maar vaak veel langer.

Apple is de enige provider met een unieke positie waarin het min of meer schijt heeft aan de telecomproviders en de updates gewoon uitrolt naar de iPhones. Vaak gaat dit gewoon goed, maar bij de upgrade naar iOS 9 waren er wat klanten bij Ziggo die problemen hadden omdat hun mobiele internetverbinding was verdwenen.

Microsoft kiest voor een iets andere strategie, het bedrijf heeft het radiogedeelte in Windows 10 Mobile losgekoppeld van het besturingssysteem. Het radiogedeelte zorgt voor de mobiele verbinding en dat is ook de reden dat providers updates willen testen. Microsoft update straks zelfstandig het besturingssysteem zonder tussenkomst van de telecomproviders, als Microsoft echter een update wil doorvoeren in het radiogedeelte worden de telecomproviders wel weer betrokken in het updateproces, dat laatste komt echter veel minder vaak voor en staat altijd los van updates aan het besturingssysteem.

Bij Windows Phone 8.1 was dit nog niet het geval dus gebruikers met een Lumia-toestel moeten mogelijk wel wat langer wachten op de eerste update naar Windows 10 Mobile, maar daarna komen de updates in een razendsnel tempo binnen. De eerste nieuwe Lumia’s met Windows 10 Mobile zijn sinds kort beschikbaar, de Lumia 950, Lumia 950 XL en Lumia 550.