Google Chrome krijgt ondersteuning voor CSS-variabelen

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft bekendgemaakt dat internetbrowser Chrome een belangrijke nieuwe functie voor ontwikkelaars zal krijgen met de introductie van versie 49. Webontwikkelaars krijgen vanaf deze versie de mogelijkheid om CSS-variabelen toe te passen.

Het gebruik van variabele waardes in stylesheets is niet nieuw: veel ontwikkelaars maken gebruik van een CSS-preprocessor zoals LESS of SASS, waarbij het gebruik van variabelen is ingebakken. Dankzij zo’n variabele waarde is het een koud kunstje om bijvoorbeeld de kleuren van een pagina aan te passen, er hoeft immers maar op één plek een aanpassing gemaakt te worden. Bij reguliere CSS dient men elke vermelding aan te passen, met het risico dat dit ook op onbedoelde locaties gebeurt.


Met CSS-variabelen wordt de programmeertaal een stukje minder statisch, omdat webontwikkelaars een soortgelijk systeem kunnen toepassen door een variabele aan de root-sectie te definiëren en deze vervolgens in andere elementen toe te passen. Het grote voordeel van ondersteuning in CSS is dat kleuren realtime aangepast kunnen worden, in plaats van dat het LESS- of SASS-document opnieuw gecompileerd zou moeten worden.

Met Chrome 49 introduceert Google ondersteuning voor CSS-variabelen. Apple en Mozilla bieden ondersteuning voor CSS-variabelen sinds Safari 9.1 voor OS X, iOS 9.3 en Firefox 43. Het is nog onduidelijk wanneer Microsoft Edge, Opera en Android ondersteuning zullen krijgen.