Virtual reality heeft groot potentieel. Niet alleen voor spellen, maar ook voor andere toepassingen. Een deel van het probleem waar ontwikkelaars echter mee kampen, is het gebrek aan gevoel. De Chinese startup Dexta Robotics heeft daar een oplossing voor gevonden.

Het is voor ontwikkelaars op dit moment kinderlijk eenvoudig om mensen onder te dompelen in digitale werelden. Mensen krijgen daardoor snel het gevoel zich in een andere wereld te bevinden. Maar interactie met objecten in die wereld is niet echt realistisch, omdat daar een controller voor nodig is.

Dexmo heeft nu echter een mechanische handschoen ontwikkeld die feedback geeft aan de vingers. De handschoenen zorgen overigens wel voor complete bewegingsvrijheid en zorgen dat mensen in een VR-wereld alles om zich heen aan kunnen raken en dat ook daadwerkelijk voelen. Volgens Dexmo zelf zijn de handschoenen licht en kunnen ze relatief lang draadloos gebruikt worden.

Er is twee jaar aan de ontwikkeling van de handschoenen gewerkt, waarbij men twintig verschillende prototypes gemaakt heeft. Voorlopig is er nog geen plan voor uitgebreide productie, maar wil men afspraken maken met fabrikanten van VR-brillen om uiteindelijk de markt op de gaan.

"Dexmo verkopen is anders dan gewone consumentenelektronica, omdat je Dexmo niet uit de doos kan halen en in gebruik kan nemen," aldus CEO Aler Gu tegenover Engadet. "Er is heel wat goede content nodig voor mensen om zich te realiseren hoe deze innovatie het veld compleet kan veranderen."

Er is verder nog maar weinig bekend over de eventuele planning die men heeft voor de release van de handschoenen. Ook is er niets bekend over de prijs ervan. Wel is het een goede oplossing voor andere opties die fabrikanten nu ontwikkelen. Zo gebruikt de Oculus Rift voor sommige toepassingen een Xbox-controller en komt het binnenkort met motion controllers.