Uber werkt aan vliegende auto’s

Abonneer je gratis op Techzine!

Vliegende auto’s maken vrijwel altijd deel uit van toekomstvisies. De afgelopen jaren zijn er een aantal initiatieven geweest, om dergelijke voertuigen op de markt te brengen, maar geen daarvan wist echt te slagen. Dat komt omdat het vrijwel altijd om kleine initiatieven gaat. In een whitepaper heeft Uber nu echter plannen onthuld om vliegende auto’s op de markt te brengen, wellicht komt de ontwikkeling nu dan eindelijk in een stroomversnelling.

In de paper, die wordt samengevat door CNet, noemt CPO Jeff Holden het Uber Elevate, een nieuwe visie voor stedelijk luchttransport. Het idee van Uber is om kleine elektrische vliegtuigen te bouwen, die kunnen zweven en verticaal opstijgen en landen. Dat moet dan wel zonder lawaai gebeuren, omdat het gaat om voertuigen die in stedelijke gebieden moeten werken.

Uber stelt zich voor dat de VTOL’s, zoals ze genoemd worden, enkel kunnen vliegen en niet bijvoorbeeld over de snelweg zullen rijden. De hoofdgedachte is verder dat het gaat om een dienst zoals Uber, waarbij de vliegtuigen dus gedeeld worden door uiteenlopende gebruikers.

“Op de lange termijn worden VTOL’s een betaalbare vorm van dagelijks transport voor de massa, zelfs goedkoper dan een auto in bezit hebben,” schrijft Uber in de paper. “Zodra de deeldienst van start gaat, zou er een positieve feedbacklus moeten ontstaan, die uiteindelijk de prijzen en kosten voor alle gebruikers omlaag brengt.”

Voordat de voertuigen in gebruik genomen kunnen worden, moeten er nog wel een aantal ontwikkelingen plaatsvinden, zowel op technisch als op wettelijk vlak. Overheden van over de hele wereld moeten het gebruik van de voertuigen nog goedkeuren en er zijn nog bepaalde technische ontwikkelingen die gerealiseerd moeten worden. Zo zullen de VTOL’s veel betere accu’s moeten krijgen dan nu beschikbaar zijn en is er in de steden nog niet de infrastructuur voor dergelijke vliegtuigen. Uber denkt dan ook dat het nog minimaal tien jaar duurt voordat er tests kunnen plaatsvinden.