3min

Startmenu

Het startmenu is waarschijnlijk de belangrijkste functionaliteit die terugkeert in Windows 10. Er zijn genoeg Windows 8-gebruikers die tevreden zijn over het nieuwe startscherm en prima zonder het startmenu kunnen leven, maar de groep die bleef steken op Windows 7 en een overgang naar Windows 8 niet ziet zitten is behoorlijk wat groter. Vooral bedrijven lijken twijfels te hebben om over te stappen op Windows 8, voornamelijk omdat ze bang zijn veel tijd en geld kwijt te zijn aan het trainen van hun personeel om met Windows 8 te kunnen werken.

Met de terugkeer van het startmenu in Windows 10 kunnen deze bedrijven Windows 8 gewoon overslaan en is training niet langer noodzakelijk. Het startmenu is weliswaar op de schop gegaan in vergelijking met Windows 7, maar de verschillen zijn prima te overbruggen en het is meer in lijn met de evolutie van het startmenu sinds Windows 95. Van Windows 95 tot Windows 7 is het startmenu ook keer op keer een klein beetje aangepast.

Het nieuwe startmenu van Windows 10 lijkt redelijk veel op dat van Windows 7, het menu is nog steeds verticaal gesplitst in twee delen, maar de linkjes zijn een klein beetje verplaatst. Zo stonden de naam van de gebruiker en linkjes naar documenten en afbeeldingen eerst aan de rechterzijde, nu aan de linkerzijde. Ook de knop om het systeem af te sluiten of opnieuw te starten is van rechtsonder naar linksboven verplaatst. De link/knop met Alle programma’s is gelijk gebleven.


De grootste verandering is dat aan de rechterkant nu tegels zijn te vinden. Deze tegels zijn als het ware ook iconen van apps, maar zijn interactief en in de tegels kan bijvoorbeeld al het weer of de nieuws-headlines worden gelezen. Standaard is het startmenu redelijk smal, maar de gebruiker kan dit volledig naar wens aanpassen en zo breed maken als gewild.


In mijn optiek is dit startmenu de beste mix tussen Windows 7 en Windows 8, Microsoft spreekt nu beide gebruikersgroepen aan en dat is zeer verstandig. Windows 7-gebruikers kunnen de tegels ook links laten liggen als ze dat willen, maar de drempel is nu erg laag om het een kans te geven.

Door de tegels een plekje te geven in Windows 10, kan de Windows Store blijven bestaan en zijn de apps die voor Windows 8 zijn ontwikkeld niet verloren gegaan. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het aanbod van goede Windows 8-apps niet geweldig is -eigenlijk zeer teleurstellend- maar ook daar komt langzaam verandering in. Microsoft heeft met de introductie van Windows 8.1 de ontwikkeling van apps voor Windows en Windows Phone gelijkgetrokken. Hierdoor werken Windows Phone-apps met een paar kleine aanpassingen ook in Windows. Het aanbod van Windows Phone-apps is een heel stuk beter.

De Windows Store is voor Microsoft enorm belangrijk en indirect voor de consument ook. De Windows Store is namelijk een nieuw en extra verdienmodel voor Microsoft en ontwikkelaars. Zodra het aanbod in de Windows Store wel fatsoenlijk is en er ook hele goede betaalde apps in verschijnen, gaan deze partijen verdienen. Dertig procent van de omzet per verkochte app gaat naar de softwaregigant. Indirect is dit ook goed voor de consument, want Microsoft lijkt om die reden de licentieprijs van Windows ook flink te verlagen.

Het bedrijf heeft namelijk gebruikers nodig die gebruik maken van de Windows Store om de ontwikkelaars warm te krijgen om apps te ontwikkelen voor Windows. Met Windows Phone is dat eindelijk gelukt, voor Windows is er nog een klus te klaren. Persoonlijk denk ik dat dit slechts een kwestie van tijd en geduld is, Microsoft heeft met Windows uiteindelijk een zeer dominant ecosysteem dat vanzelf een keer gaat upgraden naar een recentere versie van Windows.