2min

Unity (3) & meegeleverde applicaties

Thema’s & configureerbaarheid

Unity heeft ondersteuning voor de oude GNOME 2-thema’s. Of je nu Clearlooks prefereert of toch Radiance, het is allemaal mogelijk en het bovenste paneel past zich aan aan de hand van het thema aan waardoor alles goed integreert.

Qua configureerbaarheid is het helaas een stuk minder goed gesteld met Unity. Unity is geschreven in Compiz, waardoor het weliswaar een stuk beter presteert dan de Unity zoals we die zagen in 10.10, maar voor configuratie-opties moet de Compiz Config Manager worden geïnstalleerd. Er blijkt dan dat er niet erg veel te configureren is in Unity. Intellihide kan uitgezet worden en de launcher kan kleiner worden gemaakt, maar dat is dan ook wel meteen het belangrijkste wat aangepast kan worden.

Unity 2D

Zoals al gezegd heb je voor Unity hardwareversnelling nodig, wat betekent dat je een videokaart moet hebben met voldoende kracht en de benodigde drivers daarvoor moet installeren. Gelukkig gaat Canonical zich ook richten op tablets en netbooks, dus is er Unity 2D in het leven geroepen. Deze versie van Unity is geheel identiek aan de 3D-versie, alleen vereist die geen hardwareversnelling waardoor iedereen deze dus kan draaien.

Unity 2D wordt overigens standaard niet meegeleverd. Dit is omdat Unity 2D is geschreven in de Qt-toolkit die standaard niet op de cd staat omdat deze er niet oppast, waardoor het dus nog niet meegeleverd kan worden. Qt zal wel aanwezig zijn in 11.10 en ongetwijfeld zien we dan wel Unity 2D standaard verschijnen, maar tot die tijd zul je het even uit de repositories moeten halen met één klik op de knop.

Meegeleverde applicaties


Het softwareassortiment van Ubuntu is altijd heel uitgebreid geweest (dat geldt natuurlijk voor veel Linux-distro’s in het algemeen) en ook dit keer is dat niet anders. Qua Linux-kernel zien we versie 2.6.38 met de magische, tweehondordtellende prestatiepatch die mooi meegenomen is en we zien ook ondersteuning voor AMD Fusion.

De standaardbrowser is Mozilla Firefox 4 die we allemaal wel kennen. Overigens is de standaard-e-mailapplicatie nog altijd Evolution. Een andere noemenswaardige wijziging is dat OpenOffice.org is vervangen door LibreOffice. Voorlopig zul je daar nog weinig van merken, maar de ontwikkeling van LibreOffice gaat razendsnel en het zal dus niet lang duren voordat de eerste, grote wijzigingen binnenkomen. Hoewel je die waarschijnlijk natuurlijk niet zomaar binnenkrijgt, gezien grote upgrades meestal pas weer met de volgende Ubuntu-release meegenomen zullen worden (of je moet zelf even een PPA toevoegen om individuele software te upgraden).

Het Ubuntu Software Center heeft ook een aantal leuke wijzigingen ondergaan. Zo is het eindelijk mogelijk om applicaties te beoordelen, een functie die veel te lang op zich heeft laten wachten, en kunnen applicaties, middels de installatie van het pakket qtnx, zonder installeren uitgetest worden. Dat is dan weer wel een heel handige functie.