4min

Verbeterde apps & iCloud

Naast twee nieuwe apps zijn er ook enkele apps verbeterd en daarnaast bespreek ik nog wat algemene wijzigingen in het besturingssystemen.

Agenda


Apple hamerde wat indirect op het vertrek van Scott Forstall tijdens de persconferentie op de WWDC 2013, namelijk door aan te geven dat bedrijf het niet langer zou doen aan nutteloze decoraties door apps op hun fysieke alternatief te laten lijken, zoals het uiterlijk van een notitieblok in de Notitie-app. Skeuomorphisme heet deze ontwerpstroom en Apple wil er nu vanaf. Hetzelfde gaat op voor de Agenda-app, die niet meer probeert een echte agenda na te bootsen, maar gewoon opgeruimd is en zich voordoet als een moderne app.

Toch valt het visuele resultaat een beetje tegen. De oude Agenda-app was lelijk en paste niet in de rest van het besturingssysteem, dat laatste geldt helaas ook voor de nieuwe app. Het is net iets te veel iOS 7-stijl en niet in de vormgeving van OS X. Mensen die ook van iOS gebruik maken zullen er vast mee overweg kunnen, voor mensen die alleen OS X gebruiken zal dat minder gelden. Dat is toch een beetje jammer.


In de Agenda-app is het toevoegen van een account verbeterd. Zo kan nu duidelijk uit een lijst van bronnen gekozen worden, waarbij nu meer providers aanwezig zijn, zoals Facebook, Google, Yahoo! en Exchange. Daarnaast zijn in de app zelf de knoppen volgende/vandaag/vorige weggehaald: dit moet je nu doen door op de dagen in de kalender te klikken.

Het toevoegen van een activiteit is sterk verbeterd. Standaard wordt nu een speciaal pop-upvenstertje weergegeven waarin je direct niet alleen de titel, maar ook locatie, meldingen, genodigden, notities en meer kunt toevoegen. Veel wordt ook automatisch voltooid door de app zelf, zoals een adres en contactpersonen die meedoen aan de activiteit. Bij het invullen van een adres dat herkend wordt door Kaarten, wordt onderaan het venstertje ook een miniweergave weergegeven van die locatie. In deze miniweergave staat ook de weersvoorspelling voor de locatie op die tijd en dag. Met een klik op het kaartje kom je terecht in de Kaarten-app.


Het is mogelijk om in dat pop-upvenstertje ook de reistijd toe te voegen. Als je daarop klikt, wordt automatisch berekend wat de tijd is vanaf thuis. Ook is het mogelijk handmatig een reistijd in te vullen.

Notities


Ook de Notities-app is opgeruimd en doet zich niet langer voor als notitieblok. Verder zijn de wijzigingen miniem: de knop om een nieuwe notitie toe te voegen is verplaatst. Deze bevindt zich niet langer in de zijbalk, maar op de notitie zelf. Mij lijkt dat iets minder logisch, maar het is gelukkig maar een kleine wijziging. Verder is in Notities de mogelijkheid toegevoegd om te exporteren naar een PDF-bestand. Tegelijkertijd is de optie om de pagina-opzet in te stellen juist verdwenen.


Mail


Mail heeft enkele wijzigingen ondergaan in Mavericks. Het is in Mail nu makkelijker om te zoeken naar e-mailberichten met een bijlage en het is mogelijk om Slimme postbussen nu alleen te koppelen aan specifieke e-mailaccounts. Ten slotte heeft Mail ondersteuning gekregen voor nieuwe notificaties in Mavericks: het is nu direct mogelijk om vanuit een notificatie te kiezen om het bericht te lezen of om erop te reageren.

iCloud


In iCloud is de grootste wijziging -naast het nieuwe pictogram- de toevoeging van de iCloud Keychain. Deze functie komt beschikbaar in zowel iOS 7 als Mavericks.

iCloud Keychain kan je opzetten door een beveiligingscode in te stellen, bestaande uit vier cijfers en een mobiel telefoonnummer, zodat de sleutelhanger ontgrendeld kan worden, ook op andere OS X- en iOS-apparaten. Daarna moet je elk apparaat toevoegen. Dit werkt door de beveiligingscode in te voeren, het apparaat te bevestigen op een al toegevoegd apparaat en door ten slotte de code die Apple naar je telefoonnummer sms’t, in te voeren. Vervolgens worden je inloggegevens tussen alle Apple-devices waarop je iCloud Keychain hebt ingesteld gesynchroniseerd.

Handig is ook dat Safari bij een registratieveld automatisch sterke wachtwoorden voorstelt en dat je deze met een druk op de knop kunt gebruiken. Het wachtwoord wordt vervolgens automatisch aan je sleutelhanger toegevoegd. Logingegevens en wachtwoorden worden opgeslagen met 256 bit AES-encryptie, daar kom je dus niet zomaar doorheen. Het is onduidelijk of iCloud Keychain werkt met peer-to-peersynchronisatie tussen je eigen apparaten of dat alles naar de servers van Apple wordt verstuurd.