3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Continuity: Samenwerking met Mac OS X

Mac OS X en iOS kropen de afgelopen jaren steeds dichter naar elkaar. iOS kreeg functies die we al kenden van Mac OS X en andersom. Dit geldt ook weer bij de nieuwe updates voor beide besturingssystemen, ook worden er zaken toegevoegd die de samenwerking tussen de systemen tot een nieuw niveau tillen. Dit gebeurt onder de algemene noemer Continuity.


Handoff


Wellicht de meest indrukwekkende mogelijkheid is Handoff, waarmee je op het ene apparaat met een taak kunt beginnen, om het vervolgens op een ander apparaat over te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een lange e-mail, het opstellen van een document of gewoon het lezen van een webpagina. Je begint er onderweg aan te werken op je iPad en bij thuiskomst neem je de laatste bezigheid naadloos over met je Mac door het document naar boven te vegen. Andersom werkt dit ook, op het vergrendelscherm verschijnt linksonder een icoon dat je omhoog kunt slepen.

Wel is het zo dat Handoff in eerste instantie enkel werkt met applicaties van Apple zelf. Het gaat dan om Agenda, Berichten, Contacten, Herinneringen, Kaarten, Keynote, Mail, Numbers, Pages en Safari. Ontwikkelaars hebben wel de mogelijkheid om Handoff in hun eigen app te bouwen. In de praktijk werkt de mogelijkheid prima. Wel vind ik dat deze functie nog uitgebreider had kunnen zijn, nu is het alleen mogelijk om de laatst gebruikte app over te nemen.


Bellen en SMS’en via je Mac


Het is mogelijk om de berichten en gesprekken die je op je iPhone binnenkrijgt, te behandelen via je Mac. Voor iMessage-berichten en FaceTime-gesprekken was dat natuurlijk al het geval, maar niet voor gewone sms’jes en ouderwetse telefoongesprekken.

Sms’jes worden weergegeven in de Berichten-app die je al langer op je Mac hebt voor iMessage. Vanaf iOS 8 zullen de sms’jes van mensen die niet met iMessage werken ook gewoon worden weergegeven in deze app, dat geldt ook voor je iPad. Daarmee laat Apple grenzen vervagen, als je een beperkt aantal sms’jes in je bundel hebt moet je hier natuurlijk wel een beetje mee oppassen. Het verschil tussen iMessage- en sms-berichten is zichtbaar door de kleur van de tekstwolk; groen voor sms’jes, blauw voor iMessages.

De telefoongesprekken verlopen via een notificatievenster op je scherm. Een telefoongesprek kan je ook aanvangen door op je Mac op een telefoonnummer te klikken, bijvoorbeeld in de Contacten-app of in Safari. Misschien wel het mooiste aspect hiervan is dat je je iPhone niet eens uit je broekzak of tas hoeft te halen, de apparaten moeten enkel via hetzelfde WiFi-netwerk zijn verbonden.


Dataverbinding iPhone delen met je Mac


Het is al langer mogelijk om via Bluetooth de dataverbinding van je iPhone te delen met je Mac. Apple vergemakkelijkt dat proces met iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite. In Yosemite wordt je iPhone -indien bij elkaar in de buurt- altijd weergegeven in een aparte sectie in het WiFi-menu. Als je je iPhone aanklikt, wordt direct de hotspotfunctie geactiveerd en kan je via de dataverbinding van de iPhone surfen. Je hoeft je iPhone dus opnieuw niet eens tevoorschijn te halen.

AirDrop wordt multiplatform


Het was al langere tijd mogelijk om via AirDrop eenvoudig bestanden te delen met andere iOS-apparaten. Ondanks dat deze functie ook in OS X bestaat, was het niet mogelijk om bestanden te delen met een Mac. Die merkwaardige beperking heft Apple op met iOS 8 en Mac OS X 10.10 Yosemite.