2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Gameplay & Details

Liberty City is een echte stad. Nog nooit heb ik zo veel detail gezien in een freeroaminggame. Niet langer lopen de mensen doelloos rond in de stad, en heb je het idee de enige te zijn die alles doet wat niet mag. Je zult regelmatig mensen tegen komen die even een hotdog gaan halen, of bij het tankstation onder de motorkap van hun auto staan te turen. Politie-controles komen ook voor, en zorgen soms voor lachwekkende conversaties tussen politie en arrestant.



De verschillen tussen de diverse wijken zijn zichtbaar en merkbaar. Zo zul je in de achterbuurten vaker NPC’s misdaden zien begaan dan in de betere wijken. Ook qua auto’s is het verschil merkbaar. Dure sportwagens kan je beter niet in een Chinese buurt gaan zoeken. Over auto’s gesproken: de besturing is totaal veranderd ten opzichte van de vorige delen. Niet langer met volle snelheid door de bocht, nee, je moet echt hard remmen voor bochten en met lage snelheid er doorheen, anders haal je de bocht simpelweg niet. Een flinke verbetering wat mij betreft, als is het wel even wennen aan de "logge" auto’s. Dit maakt het echter wel realistischer en uitdagender om de auto’s te besturen.



Nieuw in GTA IV is de manier waarop auto’s gestolen worden, niet langer is het instappen en wegwezen. Niko zal eerst kijken of de deur open kan. Zit deze op slot dan zal hij opzichtig rondkijken, de ruit intikken met zijn elleboog en de auto hotwiren, een proces dat je kunt versnellen door je linker of rechter trekker snel in te duwen en los te laten.

Dan kun je natuurlijk je lichten aanzetten, eventueel met zwaailicht en sirene en kun je door middel van GPS-navigatie naar je doel rijden. Je kunt zelf een route inplannen door via de kaart een navigatiepunt te plaatsen, iets wat we al eerder zagen in Saints Row. Dit is erg handig, maar ook erg leuk omdat je TomTom ook tegen je praat zoals in het echt. "Please make a U-turn when safe" is iets wat ik regelmatig voorbij hoor komen.



Eenmaal onderweg wil je soms ook wel eens vanuit je auto schieten. Niet langer ben je gelimiteerd tot een hoek van 90 graden naar links of rechts (of recht vooruit op een motor), maar kan je 360 rond je auto schieten. Niko moet hiervoor wel de ruit intikken van je auto, anders kan hij natuurlijk niet uit het raam schieten, een leuk detail. Tijdens je Vigilante-missies, die je vanuit de politiecomputer in de patrouille-auto’s kan opstarten, is dit uiteraard een handige manier om snel vluchtende criminelen uit te schakelen.