Mionix Saiph 3200
Uiterlijk en vormgeving
Qua uiterlijk en vormgeving zit het met de Saiph 3200 wel snor. De muis is afgewerkt met een aangenaam effen rubber materiaal, de linkerkant is afgewerkt met een reliëf van rubber om te zorgen voor een optimale grip op de muis. Dat ziet er wat vreemd uit, maar voelt best goed aan. Het belangrijkste aan een muis is natuurlijk haar ligging en dat zit bij de Saiph 3200 helemaal goed. Zo zijn de knoppen langs de zijkant bijzonder goed bereikbaar en snel na elkaar in te drukken. De Saiph 3200 zal bovendien in de meeste handen goed liggen, al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat de muis best wel aan de grote kant is. Mensen met smurfenhandjes kunnen dus beter uit de buurt blijven van de Saiph 3200.

Standaard is de muis geen pluimgewicht, maar zeker nog comfortabel. Mensen die toch wat meer gewicht willen, kunnen dat met de meegeleverde gewichtjes verhelpen. Ook dat gebeurt verder zonder problemen. Bij Mionix hebben ze gekozen voor een schroefsysteem, zoals je dat vroeger bij balmuizen zag, waarmee je het blok met gewichtjes kun vastschroeven in de muis en dat werkt gewoon goed. De gewichtjes blijven netjes zitten en het verwijderen of bijvoegen van gewichtjes gaat lekker soepel.

Bouwkwaliteit
Daar gaat het wat mij betreft nét iets minder goed. Ten eerste lijkt het rubber aan de zijkant van de muis nu al een beetje los te laten (zie foto). Daarnaast viel ook een naad tussen twee stukjes plastic aan de voorkant op, wat toch ook niet helemaal netjes is. De derde –en tevens laatste- ergernis aan de muis is het feit dat hij licht ‘lekt’. Als je tegen een muur zit aan te werken, kun je in het donker namelijk heel goed het schijnsel zien van de drie ledjes waarmee de kleur van de scrollknop wordt opgebouwd, met name blauw-groen-rood. Voor sommigen zal dit geen rol spelen, anderen (zoals ondergetekende) zullen dat afbreuk vinden aan het gelikte uiterlijk van de muis. Kortom, er zijn geen drama’s gebeurd bij het bouwen van de muis, maar op sommige puntjes had Mionix beter moeten letten.

Programmeerbare knoppen en software
Zoals gezegd heeft de Saiph 3200 vijf programmeerbare knoppen: de linker- en de rechtermuisknop, de knop onder het scrollwiel en twee programmeerbare knoppen langs de zijkant. Voor elke knop kan je in de eenvoudige Mionix-software kiezen uit maar liefst 28 verschillende standaardopdrachten, gaande van vorige/volgende tot knip-, plak- en kopieercommando’s. Wie daar niet meer genoeg aan heeft, kan ook kiezen voor een zelfgemaakte macro, met een maximum van vijf toetsen. Die laatste feature had echter iets beter uitgewerkt kunnen worden. Zo zijn we er nog altijd niet achter hoe je in de software aangeeft dat twee knoppen tegelijk moeten worden ingedrukt en ook met het numpad is de software niet echt vriendjes, dat kan dus beter.

Klikbaar voor een volledig overzicht van de software
Verder kun je in de software ook de DPI-waarden aangeven waartussen je wilt switchen. Zet dus je favoriete instellingen lekker dicht bij elkaar, zodat je in-game geen overbodige trappen moet doorlopen om bij je favoriete instelling te raken. Je kunt op die manier ook je favoriete DPI-instelling linken aan je favoriete kleur, want elke DPI-instelling heeft een andere kleur bij de Mionix-muis. Dat is lekker handig, want als je moet gaan tellen op welke DPI-instelling je op dit moment werkt, ben je ver van huis.
In gebruik
We hebben de muis zowel getest tijdens dagelijks gebruik als in-game. Ook hier valt niets op aan te merken. Je hand wordt niet vermoeid van het gebruik tijdens normaal computer- gebruik en in-game, in ons geval Counter-Strike, gaat ook alles goed. De muis reageert altijd zonder enige vertraging en het veranderen van de DPI gebeurt zonder problemen.