Conclusie

Metro 2033 is een bijzondere verrassing in shooterland. De game staat niet bij iedereen hoog in de verlanglijstjes, maar als je van een verhalende lineaire shooter houdt, dan hoort Metro 2033 zeker in je collectie thuis. Als je redelijk snel door de game gaat ben je een uurtje of twaalf zoet, maar als je elk hoekje uitkamt kun je daar wel een paar uurtjes bij optellen.

Normaliter is de replaywaarde van een lineaire shooter niet echt groot, maar A4 Games heeft een alternatief einde voorzien dat afhankelijk van bepaalde keuzes wel of niet optreedt. Je kunt de game dus een tweede keer spelen en andere keuzes maken als je graag dat alternatieve einde wilt zien.

Qua sfeer is deze game niet heel uniek, maar van alle post-apocalyptische games zet Metro 2033 denk ik wel de meest beklemmende en realistische sfeer neer. Dat heeft de game te danken aan een aantal innovatieve gameplayelementen. Door het handelssysteem, het gasmasker, het ontbreken van een interface (HUD) en de lamp op je hoofd die je moet opladen, moet je constant op je hoede zijn en ben je echt aan het overleven.

De graphics laten her en der een steekje vallen, maar het geluid, de omgevingen en de sfeer maken echt een hele hoop goed. Hou je van games als Bioshock en Half-Life 2 en speel je liever de singeplayer van Modern Warfare 2 dan de multiplayer, dan kun je Metro 2033 met een gerust hart aanschaffen. Met recht een unieke shooter.
9.0
  • unieke gameplayelementen;
  • uitstekende sfeer;
  • geloofwaardige voice-acting.
  • kleine grafische minpuntjes;
  • AI niet altijd even goed;
  • munitie zoeken soms repetitief.