3min

One More Dongle?

Apple heeft jarenlang bekend gestaan om de woorden; One More Thing, menigmaal gebruikt door Steve Jobs om tijdens het einde van een presentatie nog even wat extra’s te presenteren of te introduceren. Inmiddels is die slogan omgebouwd tot One More Dongle, want Apple is hardhandig door de behuizing van de MacBook Pro heen gegaan en alle aansluitingen zijn simpelweg geschrapt. De enige aansluitingen die je nog kan vinden op de nieuwe MacBook Pro zijn vier USB Type-C-poorten en een koptelefoonaansluiting. Alle andere video-out aansluitingen, USB-poorten en SD-kaartlezer hebben het veld moeten ruimen. Zelfs Apple’s populaire magsafe-adapter heeft het niet overleefd. Als je in het verleden struikelde over de draad van je MacBook-adapter kon je er zeker van zijn dat de magnetische aansluiting los zou schieten en je MacBook gewoon op tafel bleef staan. Als je dit bij je nieuwe MacBook Pro doet dan ben je er zeker van dat je MacBook Pro vliegles krijgt. Opladen van de MacBook Pro gebeurd namelijk ook via de USB Type-C-aansluiting.

Daar is een dongle voor…

Je denkt nu misschien maar wat als ik een USB-stick wil aansluiten? Een USB-printer? Een externe monitor? Een SD-kaart wil uitlezen? Dan is het antwoord; daar is een dongle voor. Geen enkele accountmanager met een MacBook zal in de toekomst wegrijden op kantoor zonder zijn dongles, die gaan overal meer naartoe, want voorlopig heb je ze echt nodig. Dat Apple ervoor kiest om wederom een aansluiting te schrappen is niet zo vreemd, er komen steeds nieuwe technologieën en af en toe is het tijd om de volgende stap te zetten. Zo is de DVD-speler/brander en de netwerkpoort al jaren geleden geschrapt. Nu is Apple er echter wel een beetje vroeg bij, want veel mensen werken tegenwoordig met twee beeldschermen, gebruiken nog regelmatig USB-sticks en veel fotografen werken nog met SD-kaartjes. Daarvoor moeten nu allemaal dongles worden aangeschaft. Tot het einde van het jaar heeft Apple tijdelijk de prijs van alle dongles verlaagd, maar daarna gaan de prijzen gewoon weer omhoog. Een dongle om een externe monitor aan te sluiten gaat je na 1 januari bijvoorbeeld gewoon 79 euro kosten, alles bij elkaar moet je erop rekenen dat je zo’n 150 – 200 euro kwijt bent aan dongles. Een hoop geld boven een MacBook Pro 15 inch van 2699 euro. De dongles zijn ook echt niet zo duur om te maken, voor Apple en de winkels zijn dit gewoon producten waar ze een flinke marge op kunnen maken. Het was beter geweest als Apple twee dongles naar keuze gratis had meegeleverd. Dat compenseert nog een beetje.

Wanneer kunnen we zonder dongles?

Apple neemt natuurlijk een stak in de richting van de toekomst, want al die dongles die je nu moet aankopen zijn in de toekomst overbodig. De USB Type-C aansluiting heeft alle poorten namelijk vervangen. Je kan je MacBook opladen via deze poort, je kan er een extern scherm op aansluiten maar ook data-overdracht mee doen, het kan zelfs alle drie tegelijk. Je kan straks bijvoorbeeld met één kabel de MacBook Pro verbinden met een externe monitor, waarbij de monitor de MacBook Pro zal opladen en er een USB-Hub in de monitor zit waar je bijvoorbeeld een toetsenbord en muis op kan aansluiten, of zelfs een USB-stick in kan steken. Het probleem is alleen dat er nog niet veel randapparatuur is met een USB Type-C aansluiting. Het aantal beeldschermen met deze poort is nog op één hand te tellen. Een USB-stick met een dergelijke aansluiting zijn we nog niet tegengekomen, maar dat gaat ongetwijfeld snel veranderen. Over een jaar of vijf is dat zeker anders, maar nu nog niet.