Uiterlijk en installatie

Uiterlijk


Het uiterlijk van de Lite 53D is niet zoals we deze normaal zien bij mediaspelers van het merk Dune HD. De Lite 53D is namelijk de eerste mediaspeler van Dune HD die op een statief wordt gepositioneerd. Het statief is erg stevig en bestaat uit een centimeter hoog stukje doorzichtig plastic en een ovale zwarte voet. Vanuit de mediaspeler schijnt een wit ledje op het stukje plastic wat in het donker een leuke weergave geeft. Het statief kan echter ook gedemonteerd worden waarna de mediaspeler ook horizontaal kan worden geplaatst. De tekst op de mediaspeler zal bij een horizontale plaatsing echter wel verticaal staan. De cover van de Lite 53D is van mooi zwart geborsteld staal gemaakt en is overal netjes afgewerkt. De Dune HD Lite 53D heeft weinig poespas en heeft daardoor een vrij minimalistisch uiterlijk. Naast de erg mooie zwarte editie zal de Lite 53D ook in verschillende andere kleuren verkrijgbaar zijn.Op de voorzijde vinden wij naast de aan-knop een usb-poort en de naam en het typenummer van de mediaspeler. Op de bovenzijde van het apparaat vinden wij een opening voor een SD-kaart. Daarnaast is op de linkerzijde van de speler nogmaals de merknaam en het type af te lezen. Verder vinden wij op dezelfde zijde ook nog wat logo’s van ondersteunende formaten. De rechterzijde is echter vrij van bedrukkingen.

Zoals bij elke mediaspeler vinden we op de achterzijde de meeste aansluitingen van het apparaat. Zo vinden wij een aansluiting voor een WiFi antenne, optische digitale audio uitgang, composite video en S-Video output, component video output, HDMI 1.3, USB 2.0 host, LAN en een 12v aansluiting.Installatie


In de handleiding staat "Zorg ervoor dat er genoeg ruimte rondom de speler is voor voldoende koeling". Volgens Dune mag deze ruimte niet minder dan tien centimeter bedragen, wij vinden het wat veel maar bij Dune zullen ze gedacht hebben, laten we een ruime marge aanhouden. Vervolgens sluit je de speler aan op je televisie en wellicht ook op je dolby surround set. Dune levert echter alleen een composiet kabel mee, dat is voor je televisie op zich voldoende al is een HDMI kabel wel een stuk fijner. Voor je dolby surround systeem zal je zelf nog een SP/DIF kabel moeten kopen. Aangeraden wordt natuurlijk dan ook om een goede HDMI kabel te kopen voor het beste beeld en geluid.

Het aansluiten van de mediaspeler is verder vrij simpel en wijst zich vanzelf, het zal niet langer duren dan 5 minuten. Dune heeft overigens op de achterzijde netjes onder de aansluitingen vermeld wat welke aansluiting is. Hierdoor zal zelfs een leek het aansluiten kunnen volbrengen.

Wanneer je de mediaspeler hebt aangesloten is het vervolgens tijd om op je tv en overige apparaten het gebruik van de aangesloten poorten in te stellen. Vervolgens kan de mediaspeler aan. Wanneer de Lite 53D opstart zal dit ongeveer een minuutje in beslag nemen.

Tijdens de opstartprocedure zal het logo van Dune HD in beeld verschijnen. Bij ons gebeurde dit ook alleen daarna gebeurde er helemaal niets, iets wat volgens de handleiding duidt op een verkeerde configuratie. Wij hebben alle toetscombinaties geprobeerd om de configuratie te veranderen maar de Dune bleef na het opstarten steeds crashen. Onze uiteindelijke oplossing was dan ook dat we de mediaspeler aan een andere televisie hebben gehangen, waar hij wel mee samen wilde werken. Toen we vervolgens de Lite 53D terug hingen aan de monitor waar die in 1e instantie niet mee wilde werken was het probleem opgelost.

De exacte oorzaak hebben we niet vast kunnen stellen, wel hebben we uiteraard meteen een firmware update gedaan om eventuele bugs te verhelpen. We hebben daarna geen soortgelijke problemen meer gehad.