Hard- en software

De nieuwe 2017 versies van de Galaxy A3 en A5 draaien op een octacore Samsung Exynos-chip. De A3 maakt daarbij gebruik van een iets lager geklokte Cortex A53, naast een eenvoudigere GPU en langzamer geheugen. Daar staat dan wel weer tegenover dat de A3 minder pixels aan hoeft te sturen dan de A5. De Galaxy A3 heeft 2GB RAM aan boord en biedt slechts 16GB opslagruimte. De A5 bezit 3GB RAM en heeft een wat ruimere capaciteit van 32GB. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om meer opslagruimte toe te voegen (maximaal 256GB) met een micro SD-kaartje.
Hardware Galaxy A3 2017 Galaxy A5 2017
Chip Exynos 7870 Exynos 7880
Proces Samsung 14nm-FinFet Samsung 14nm-FinFet
CPU 8x Cortex A53 @ 1,6GHz 8x Cortex A53 @ 1,9GHz
GPU Mali T830 Mali T830MP3
Geheugen Lpddr3, 933MHz Lpddr4, 1033MHz
Beide modellen ondersteunen 802.11 a/b/g/n/ac, NFC en Bluetooth versie 4.2. Daarnaast komen ze met een moderne USB-C-aansluiting, waar Samsung gelukkig een adaptertje voor meelevert zodat oudere USB-kabels en accessoires eenvoudig aan te sluiten zijn. Ondanks dat de A3 en A5 zijn uitgerust met een moderne USB-C-aansluiting, blijft het fijn dat er ook nog steeds een gewone 3,5mm audio connector aanwezig is. Niet dat de geluidskwaliteit daarvan zo goed is, het blijft voor nu nog gewoon even fijn om te hebben. De geïntegreerde mono-speaker, die boven de stand-by-knop is gepositioneerd, springt er kwalitatief ook niet echt uit en het maximale volume loopt achter bij andere middensegment smartphones.

Software

De toestellen worden op het moment van schrijven geleverd met Android 6.0.1. Een ietswat verouderde versie van Android, versie 7 is inmiddels al enige tijd beschikbaar. Samsung is inmiddels wel begonnen met het updaten van de Galaxy S7 naar de nieuwe Android-versie. Het is een kwestie van tijd voordat ook de Galaxy A3 en a5 een update zullen krijgen. Wanneer we de update kunnen verwachten is op dit moment nog onduidelijk. Bovenop Android 6.01 draait Touchwiz, de eigen Android-skin van Samsung, deze is een stuk lichter geworden dan voorgaande versies. Mede doordat een hoop extra features standaard zijn opgenomen in Android of doordat Samsung er afscheid van heeft genomen. Er is in elk geval niets wat wij missen en de lichtere omgeving is daarentegen wel erg prettig.