4min

AC2600, MU MIMO, veel aansluitingen en een M.2 ssd-slot

De Asus BRT-AC828 is een wifi-router van het AC2600-type, wat inhoudt dat hij een bandbreedte op de fysieke laag heeft van 1734 Mbps op 802.11ac 5 GHz en 800 Mbps op 802.11n (2,4 en 5 GHz). Als je deze twee waardes bij elkaar optelt, kom je met wat afrondingsfantasie uit op 2600 Mbps aan totale bandbreedte. In de praktijk haal je uiteraard maar een fractie van deze bandbreedte, omdat je dan nu eenmaal niet op Layer 1 van de protocol stack aan het opereren bent, maar in de regel op Layer 4. AC2600-routers zijn tot nu toe altijd modellen geweest met ondersteuning voor MU MIMO, waar we enkele maanden geleden al eens een uitgebreid achtergrondverhaal over hebben gepubliceerd. Dit heeft ermee te maken dat deze modellen alle gebruikmaken van grotendeels dezelfde chips van Qualcomm. De Asus BRT-AC828 is hier geen uitzondering op. Als cpu is er gekozen voor de op 1,7 GHz geklokte dual-core IPQ8065, die we eerder al zijn tegengekomen in de Netgear R7800 en de Synology RT2600ac. Voor het draadloze gedeelte is voor beide frequenties gekozen voor een QCA9984, eveneens hetzelfde als bij de twee andere modellen. Ondersteuning voor 160 MHz brede kanalen is aanwezig. Of dat in een zakelijke omgeving aan te raden is, hangt er een beetje vanaf of je nog andere access points hebt. (Lees vooral ook onze handleiding voor het optimaliseren van je wifi-signaal als je hier meer van wilt weten.) Verder is er voorzien in 512 MB werkgeheugen en 256 MB flashgeheugen.

Tot op zekere hoogte is de BRT-AC828 dus een typische AC2600 wifi-router. Als je wat verder kijkt dan alleen de wifi-standaard, zijn er echter zeker wel de nodige opmerkelijke zaken te melden. Achterop zitten liefst tien RJ45 gigabitaansluitingen. Twee ervan zijn duidelijk apart van de rest geplaatst. Dat zijn de wan-aansluitingen. Je kunt hiermee dus tegelijkertijd twee bekabelde internetaansluitingen gebruiken (een derde kan ook nog als je een usb-dongel met simkaart op de router aansluit), zowel voor load balancing als voor failover. Met name dat laatste is in zakelijke omgevingen van cruciaal belang. Als de ene provider eruit valt, kun je eenvoudig overstappen op de andere. De overige acht gigabitpoorten zijn lan-poorten. Zeker in bedrijfsomgevingen zijn meer netwerkaansluitingen altijd welkom. De extra poorten op de BRT-AC828 kunnen net voldoende zijn om een switch minder te hoeven aanschaffen. Het zijn er echter niet alleen meer, je kunt per groep van maximaal vier poorten ook linkaggregatie toepassen, hetzij statisch ingericht of gebruikmakend van het 802.3ad LACP-protocol. Met name als je er zeker van wilt zijn dat de backbone van je bedrijfsnetwerk altijd voldoende bandbreedte heeft, kan dit handig zijn. Met een maximale bandbreedte van 4 Gbps per verbinding moet het wel raar lopen willen de medewerkers tegen de limieten van de verbinding aanlopen. Wat ons betreft is linkaggregatie niet bijster zinvol tussen werkstations en de router, maar echt primair voor de verbinding met switches en servers. In plaats van al die extra poorten had Asus er uiteraard ook voor kunnen kiezen om een of meerdere 10Gbit-poorten in de BRT-AC828 in te bouwen. Gezien de nog altijd relatief weifelende doorbraak (en toch ook nog steeds hoge prijs) van deze aansluiting, kunnen we de keuze voor gigabit overigens prima begrijpen. Daar komt bij dat een backbone van 10 Gbit in kleinzakelijke omgevingen waar deze router voor bedoeld is, waarschijnlijk niet heel veel meerwaarde biedt.

Onder een klepje onderop de BRT-AC828 kun je een M.2 ssd kwijt.

Als we het hebben over de hardware van de BRT-AC828, dan mag een onderdeel zeker niet ontbreken. Asus heeft namelijk voorzien in een M.2 SSD-slot (SATA III), verborgen onder een klepje onderop de router. Het idee is dat je deze opslag gebruikt voor data waar je zo snel mogelijk bij moet kunnen. Op zich is dit best een coole extra feature, al vragen we ons af waarvoor je het in de praktijk gaat gebruiken. De meeste zakelijke gebruikers zullen ongetwijfeld over netwerkopslag beschikken in de vorm van een server, nas-apparaat of cloudopslag. Toegegeven, je bent nergens sneller dan bij in een router ingebouwde opslag, maar het verschil met de andere methodes is ook weer niet zo groot dat het doorslaggevend is wat ons betreft. Een extra opslaglocatie in het netwerk is aan de andere kant wel weer handig met het oog op het back-uppen van bestanden. Je kunt belangrijke bestanden nu op een extra locatie opslaan. Heb je nog helemaal geen netwerkopslag, dan komt het slot je wellicht juist prima uit, al ben je dan waarschijnlijk een stuk goedkoper uit door gebruik te maken van een van de USB 3.0-aansluitingen in combinatie met een externe harde schijf of ssd.