4min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Exterieur

Cooler Master heeft er voor gekozen om de behuizing volledig in het zwart te vervaardigen. Zowel het exterieur als het interieur zijn in het zwart gehuld. Kleine details, zoals stoffilters en de afdekplaatjes voor uitbreidingssloten, zijn tevens in deze kleur meegespoten.

De HAF X heeft een aantal overeenkomsten met de HAF 932 als het aankomt op het exterieur van de behuizing. Zo bestaan de voorkanten van beide behuizingen voor een groot gedeelte uit gaas. Het I/O-paneel en de positie van de ventilator aan de voorkant zijn eveneens identiek.

Zijkanten


Wat direct opvalt aan de linkerkant van de behuizing is het feit dat er bij de HAF X gekozen is voor een raam dat van voor naar achter loopt. Bij de HAF 932 was er bovenaan slechts een relatief klein raam aanwezig.Het resterende gedeelte in de behuizing is opgevuld met een 200 mm ventilator. Deze ventilator is standaard uitgerust met een fanduct om de volledige luchtstroom geheel op de uitbreidingskaarten te richten. Wanneer de fanduct in gebruik is kan de meegeleverde houder voor grafische kaart(en) niet gebruikt worden. De fanduct en de meegeleverde houder worden nader toegelicht op de pagina "Interieur en inbouw".

De rechterkant van de behuizing is vrij strak afgewerkt. Opvallend is het ontwerp dat iets weg heeft van een ventilatierooster. De aanwezigheid van dit ontwerp heeft naast het creëren van sfeer geen functie.Voorkant


De voorkant is onder andere uitgerust met een I/O-paneel aan de bovenkant. Deze is op degelijke wijze verwerkt in de behuizing. Op dit I/O-paneel vinden we USB 3.0, USB 2.0, eSATA, Firewire, audio en microfoon aansluitingen terug. Bovendien zijn er twee indicatoren aanwezig die de status van het systeem weergeven. Deze indicatoren beschikken over rode LED’s.

De USB 3.0-poorten kunnen overigens niet met behulp van zogenaamde headers op het moederbord worden aangesloten. Om van de USB 3.0-mogelijkheid gebruik te kunnen maken moeten de kabels worden aangesloten op een bracket. De USB 3.0-poorten kunnen echter ook dienst doen als USB 2.0-poorten. In deze situatie kunnen de kabels met behulp van deze headers wel rechtstreeks op het moederbord worden aangesloten.Naast de aanwezigheid van het I/O-paneel vallen de zes 5,25 inch drive bays op. Twee van deze drive bays zijn hot swappable drive bays. Op deze wijze kan de gebruiker van het systeem snel van harde schijven wisselen zonder dat het zijpaneel van de behuizing ontdaan dient te worden.De overige drive bays kunnen ook snel verwijderd worden. Door de klemmetjes aan de zijkanten van de afdekplaten los te maken krijg je snel toegang tot de interne ruimtes van de drive bays.

Onderaan heeft Cooler Master plaatsgemaakt voor een 230 mm ventilator die is uitgerust met rode LED’s. Daarmee vormen de indicatoren en de ventilator een geheel op het gebied van kleur. Deze ventilator is zodanig gepositioneerd dat er een luchtstroom wordt gecreëerd langs alle aanwezige apparatuur in de achterliggende drive bays.Bovenkant


De bovenkant van de behuizing biedt plaatst aan een drietal belangrijke functies. Allereerst is er de aanwezigheid van de knop om het systeem op te starten en af te sluiten. Daarnaast is er een resetknop aanwezig en een knop om de rode LED’s van de ventilator aan de voorkant aan en uit te zetten.

Standaard zijn deze knoppen afgesloten met een afdekplaatje. Een aangename bijkomstigheid, want zo kan het systeem niet onbedoeld worden opgestart of worden afgesloten. Het zal niet de eerste keer zijn dat kinderen uit onwetendheid de "zwarte knopjes" uitproberen of dat er iemand per ongeluk tegenaan stoot. Boven deze knoppen pronkt de naam van Cooler Master.Verder is de gehele bovenkant uitgerust met een groot aantal ventilatiegaten die lichtelijk verhoogd zijn aangebracht. Deze ventilatiegaten worden gebruikt voor de plaatsing van twee 200 mm ventilatoren. Standaard is er hier één van aanwezig. De bovenkant kan ook uitgerust worden met een radiator met een maximale lengte van 360 mm.Achterkant


Cooler Master heeft ook proberen te voldoen aan de wensen van gebruikers die met behulp van water hun hardware koel proberen te houden. Aan de achterkant van de behuizing zijn een drietal gaten aanwezig waarmee de slangen van een waterkoelingsetup naar buiten geleid kunnen worden. Deze gaten zijn uitgerust met rubberen ringen om het geheel netter af te werken en om de slangen enigszins te centreren.Verder naar beneden stuiten we wederom op een ventilator. Dit keer betreft het een 140 mm ventilator die eveneens standaard meegeleverd wordt. Naast deze ventilator is er ruimte voor het I/O-paneel van het moederbord.

Aan de achterkant worden verder de negen uitbreidingssloten aangetroffen, een aantal ventilatiegaten zijn aanwezig en er is ruimte om de houder voor de grafische kaart te bevestigen. Tot slot is er onderaan ruimte voor de voeding van het systeem.Overig


Gezien het gewicht en de omvang van de behuizing levert Cooler Master zwenkwieltjes mee om de behuizing makkelijker te kunnen verplaatsen. Deze zwenkwieltjes worden logischerwijs onder de behuizing bevestigd.