3min

Modern, op vrijwel alle vlakken

De fysieke knoppen onder het scherm mogen dan niet zo enorm modern overkomen, de rest van het toestel is dat wel. Onder de motorkap snort een Snapdragon 835 van Qualcomm, een van de krachtigste SoC’s die je op dit moment in een smartphone kunt aantreffen. Aan rekenkracht heb je dus geen gebrek. 4 GB RAM is iets minder dan wat we van andere vlaggenschepen gewend zijn, 64 GB interne opslag is erg netjes. Bluetooth 5.0, 802.11ac dual-band Wi-Fi zijn eveneens features die je bij de tijd kunt noemen. In het algemeen heb je over de kale specs wat ons betreft weinig te klagen. Het beeldscherm heeft niet alleen een resolutie die je vandaag de dag mag verwachten op een vlaggenschip, kwalitatief is het ook goed. Het is een LCD-paneel, dus verwacht geen contrast zoals je dat bijvoorbeeld Super Amoled-panelen van Samsung tegenkomt. In het algemeen is de weergave echter goed en de helderheid ook buiten in zonlicht toereikend.

Stock Android

Daarnaast heeft men op de Nokia 8 bij HMD Global gekozen voor stock Android. Dan scoor je bij ons in ieder geval altijd meteen punten. Al was het maar vanwege de in ieder geval in theorie snelle updates die je kunt krijgen. Er moet immers weinig aangepast worden aan de versie van Google zelf. Helemaal aan het eind van onze test kregen we dus ook al de update naar Android 8.0 binnen. Vroeger ontbrak het bij stock Android nog weleens aan handige toggles en features, maar daar is inmiddels nagenoeg geen sprake meer van. De noodzaak voor een eigen skin wordt derhalve steeds minder. De trend van ‘always-on-displays’ die je bijvoorbeeld ook ziet bij Samsung en LG, is ook al een tijdje standaard aanwezig in Android. Daar wordt het aangeduid als Glance.

Er zijn nog wel zaken die standaard niet in Android zitten. Op basis van recente ervaringen met bijvoorbeeld de Galaxy Note 8 van Samsung schiet de ‘dubbele audio’ Bluetooth-hack van Samsung ons te binnen als onderscheidende feature van de eigen skin. Hiermee kun je alle Bluetooth-profielen naar twee apparaten tegelijkertijd sturen. Dat kan met stock Android niet. Opwegen tegen het genot van stock Android doet dit wat ons betreft niet. Je kunt immers ook de profielen handmatig van elkaar scheiden. Je mediaprofiel naar je carkit en je spraakprofiel naar een headset bijvoorbeeld.

Geen selfie maar een bothie

De Nokia 8 heeft niet alles standaard zoals het bij de developers van Google vandaan komt overigens. Iets waar men veel nadruk op legt, is de camera. En dan niet zozeer hoe goed hij wel niet is, al wekt het Zeiss-logo achterop natuurlijk de nodige verwachtingen. Het gaat er meer om wat je ermee kunt doen. De Nokia 8 heeft namelijk een feature die men bij HMD Global bothie heeft genoemd. Je kunt een foto schieten met de camera’s aan de voor- en achterkant tegelijkertijd. Het duurt even om beide plaatjes precies zo te krijgen als je wilt, maar dan kun je er best leuke dingen mee doen. Het gepiel om de twee beelden allebei goed te krijgen maakt dit wat ons betreft overigens geen enorm ‘spontane’ feature. Je pakt niet even snel je telefoon om een plaatje te schieten, maar bent er even mee bezig.