4min Devices

Review: Apple iMac (2011)

Verpakking, uiterlijk en specificaties

Verpakking

De iMac wordt door Apple geleverd in een hagelwitte doos waar je niet om heen kan. Het product is natuurlijk vrij fors en zo ook de doos. Ook het gewicht van de doos is niet mis te verstaan. Bovenop de doos zit een handvat om de doos mee te dragen, voor zover dit kan.

Op de doos staat natuurlijk een grote afbeelding van de iMac zelf, vanuit meerdere hoeken. Verder staan er een aantal logo’s op de doos van bijvoorbeeld de Core i5-processor en de ThunderBolt-interface.

Review: Apple iMac (2011)

Inhoud

De inhoud van de doos valt echter toch wel mee, op het all-in-one-systeem na vinden we alleen een kabeltje en een extra doosje. In dit doosje vinden we een toetsenbord, muis, boekjes en een tweetal CDtjes voor respectievelijk het opnieuw installeren van Mac OS X en extra applicaties.

Uiterlijk

Qua uiterlijk valt er helaas weinig nieuws te zeggen over de iMac. Apple gebruikt al jarenlang het zelfde ontwerp voor de iMac, maar van verwaarlozing is echter geen sprake. Het uiterlijk was bij de introductie strak en dat is het vandaag de dag nog altijd.

Het meest opvallende aan de iMac is natuurlijk het grote scherm. De coating van het scherm is -net als dat van bijvoorbeeld de iPad en de MacBook’s- spiegelend, wat voor een desktop-systeem niet erg gebruikelijk is. Het probleem van dit soort schermen is natuurlijk dat de weerspiegeling af en toe zo hoog kan zijn, dat het beeld niet goed zichtbaar meer is. In verhouding tot de eerder genoemde producten is dit waarschijnlijk echter een minder groot probleem, omdat hier bij de plaatsing van het product gewoon één keer rekening mee moet worden gehouden. Idealiter staat de iMac niet tegenover een raam, want daar komt de meeste weerspiegeling vandaan. Het scherm is overigens niet te ontspiegelen, zoals dit wel het geval is bij de MacBook-producten.

Review: Apple iMac (2011)

Als we werkelijk naar het scherm zelf kijken, merken we dat we te maken hebben met een IPS-paneel. Het paneel geeft in dit geval een maximale resolutie van 2560×1440 aan, hoger dan Full HD dus. Deze panelen zijn erg duur om te produceren maar bieden voornamelijk qua kijkhoek en kleurechtheid wel voordelen. Apple verkoopt overigens ook Cinema Displays welke tevens zijn voorzien van IPS-panelen. Een Cinema Display van 27 inch wisselt in de Apple Store voor een prijs van 1.099 euro van eigenaar. Voor 550 euro extra heb je dus een volledig systeem in dit scherm, plus toetsenbord en muis.

Onder het scherm vinden we alleen een Apple-logo en daarmee is de voorkant van de iMac besproken.

Ook de zijkanten zijn relatief leeg te noemen, alleen aan de rechter zijkant heeft Apple een SuperDrive en een SD-cardreader geplaatst. Onder het scherm zitten aan weerszijden twee roosters waaronder de speakers zitten weggewerkt. Al met al is het product tot nog toe erg stijlvol en minimalistisch vormgegeven.

Review: Apple iMac (2011)

Aan de achterkant vinden we een spiegelend, groter Apple-logo. Boven het logo zit een brede uitsparing waar de geproduceerde hitte uit wordt geblazen. Onder het logo zit de standaard welke het systeem ondersteunt. Onder het beeldscherm zit een gat waarin de stroomkabel kan worden gestoken. Rechtsonder bevindt zich de aan/uit-knop, linksonder zijn de I/O-aansluitingen geplaatst. We vinden daar van links naar rechts een audio in- en output, vier USB 2.0-poorten, een FireWire 800-poort, twee ThunderBolt-poorten en als laatste een Gigabit Lanpoort.

Als men gebruik maakt van WiFi, de meegeleverde muis en het toetsenbord, komt er in totaal slechts één enkele kabel aan te pas, namelijk de stroomkabel. Opnieuw zeer minimalistisch en strak. Wie houdt er nou immers van een overbodige brei aan kabels.

Apple heeft van de Magic Mouse de standaardmuis gemaakt welke wordt meegeleverd met de iMac. Deze muis is verschillend van een reguliere muis omdat de volledige bovenkant aanraakgevoelig is. Het is daardoor mogelijk om door simpelweg te tappen op de bovenkant een commando door te geven, alsook met meerdere vingers bewegingen te maken.

Het toetsenbord van de iMac is al jarenlang hetzelfde, hoewel we tegenwoordig een numeriek gedeelte moeten missen. Het toetsenbord is compact, maar door dit gemis dus wel minder functioneel. Een ander nadeel is dat er geen ‘delete’, ‘page up’, ‘page down’, etc-toetsen op zitten, wat vroeger wel het geval was. Hierdoor is het gebruik van dit toetsenbord vooral in Windows iets minder ideaal. In Mac OS X is het gemis van dit soort toetsen niet bijster groot.

Review: Apple iMac (2011)
Het Magic Trackpad (midden) is optioneel