4min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruik

Het gebruik van de Galaxy S Plus is ondanks dat de telefoon de nieuwste versie van Android draait niet geheel te vergelijken met dat van de Galaxy S II. Samsung heeft er immers voor gekozen om de TouchWiz 3-interface op de telefoon te plaatsen, terwijl de Koreanen al een nieuwe versie op de plank hebben liggen. De Galaxy S II is immers voorzien van een nieuwere versie, namelijk TouchWiz 4.



TouchWiz 3 versus TouchWiz 4

TouchWiz 4 heeft vooral qua uiterlijk een aantal nieuwe features en aanpassingen gekregen, het geheel ziet er wat volwassener uit. Functioneel gezien verschilt deze interface echter niet al te veel van de vorige versie, waar de Galaxy S Plus het dus helaas mee moet doen. Het gaat er echter simpelweg om dat Samsung een nieuwe versie van de Android-skin beschikbaar heeft, maar deze gewoon niet op de telefoon plaatst.

Het is natuurlijk logisch dat er aan de software een aantal aanpassingen moeten worden gemaakt zodat TouchWiz 4 op het toestel zou kunnen draaien. Om de Galaxy S Plus een grotere meerwaarde te geven ten opzichte van zijn voorganger had ik evengoed toch graag gezien dat deze interface ook op de Galaxy S Plus zou draaien. Zo zouden de toekomstige eigenaren van dit toestel immers volledig bij de tijd zijn.

Knoppen

Zoals eerder al aangegeven zit de standby-knop wat mij betreft niet op de juiste plaats, deze zie ik liever bovenop het toestel in verband met het per ongeluk indrukken.

Verder vind ik het ook jammer dat de verlichting van de touchbuttons al na 3 seconden wordt uitgeschakeld. Het is natuurlijk prima dat deze knoppen worden uitgeschakeld om er voor te zorgen dat er energie wordt bespaard. Het vervelende is echter dat de duur van de verlichting niet aan te passen is en dat is simpelweg zonde. Het komt tijdens het gebruik regelmatig voor dat de verlichting te kort aan blijft en ondanks dat we maar al te goed weten waar de knoppen zitten en welke functies deze hebben, zou het toch fijn zijn als ze zichtbaar zouden zijn, voornamelijk in de minder goed belichte situaties.



Browser

Internetten gaat op de Galaxy S Plus als een trein. Websites worden vlot ingeladen en het navigeren over een pagina gaat soepeltjes. Het zoomen naar een bepaalde kolom op een website gaat echter wel gepaard met een wat schokkende animatie.

Het is daarnaast ook wel wat karig van Samsung om de gebruiker toe te staan om slechts vier verschillende vensters open te hebben staan. Een toestel met dergelijke hardware als de Galaxy S Plus is in onze ogen echt wel in staat tot meer dan dat nu mogelijk is.

Bellen

Zoals je mag verwachten van een smartphone als deze is het een ware droom om te mogen bellen. Het scherm is lekker glad en dat voelt wel zo prettig voor je gezicht. Belangrijker nog, de stemmen aan de andere kant van de lijn komen duidelijk over en ook je eigen stem klinkt voor de ander helder. Helaas is er overigens geen dubbele microfoon ingebouwd waardoor je in luide ruimtes wel minder goed te verstaan zal zijn dan met menig andere moderne telefoon die wel van zo’n systeem voorzien is. Een dubbele microfoon komt immers voornamelijk van pas in dit soort situaties, waarbij de herrie van de stem kan worden gescheiden en verwijderd.



Scherm

Samsung heeft de Galaxy S Plus dus helaas voorzien van het zelfde scherm als de gewone Galaxy S. Aangezien er tegenwoordig ‘Super AMOLED Plus’-schermen bestaan, is het wat verwarrend dat Samsung de telefoon wel het toevoegsel ‘Plus’ geeft, wat dan blijkbaar op andere verbeteringen zal slaan.

Dat de Galaxy S Plus ‘slechts’ van een Super AMOLED-scherm is voorzien is natuurlijk ook een boude uitspraak, want de kwaliteit van deze schermen is subliem. Zwart wordt zeldzaam donker weergegeven, maar ook de kleuren springen bij wijze van spreken echt uit het scherm. Het scherm is in één woord prachtig.

Speaker & muziek

De kwaliteit van het geluid uit de speaker is oké, echter niet geweldig. Wellicht heeft dit meer te maken met de positionering ervan dan de kwaliteit van de hardware zelf. Als we de telefoon met de achterkant naar beneden neerleggen, ligt deze bijna volledig plat op de ondergrond. Tijdens het spelen van muziek wordt het geluid dan ook geblokkeerd, waardoor het er enigszins vervormd uitkomt. De speaker heeft er echter geen moeite mee om op het hoogste volume geluiden af te spelen, deze gaan niet schel klinken.



Accuduur

De accuduur van de Galaxy S Plus is dik in orde. Tijdens normaal gebruik konden we het zeker twee dagen uitzingen met het toestel, terwijl we dit wel eens anders zien met de huidige smartphones, die in dit opzicht zwaar te lijden hebben onder de krachtige hardware. Samsung heeft met de Galaxy S Plus echter duidelijk gelet op het energiezuinig maken van het toestel en dat is ook duidelijk gelukt.