Testverantwoording

Voordat we beginnen met het tonen van de resultaten eerst even aandacht voor onze testverantwoording. Al onze laptops worden aan dezelfde testen onderworpen, zo zijn er een aantal tests waarin we de prestaties op desktop- en grafisch gebied testen. Verder testen we de batterijduur, opstarttijd, geluids- en hitteproductie. Alle tests worden gedaan met het ‘Hoge prestaties’-schema.

Benchmarks
Als benchmark-software maken we gebruik van Battery-Eater, Cinebench 11.5, PCMark Vantage en 3DMark Vantage. We gebruiken voor PCMark de standaard instellingen, waarmee op een resolutie van 1024 x 768 wordt getest, alle onderdelen die PCMark aanbiedt worden getest. Bij Cinebench draaien we alleen de CPU test en Battery-eater test zoals je mag verwachten de batterij.

3DMark
Voor 3DMark gebruiken we de Entry-settings, waarmee op dezelfde resolutie wordt getest. De feature-tests schakelen we uit.Batterijtest
Om de prestaties van de batterij te kunnen testen maken we gebruik van Battery Eater. Dit is een programma wat de batterij kan uitputten in de load- en idlestand.

Opstarttijd
De opstarttijd wordt gemeten vanaf het moment dat de start-knop wordt ingedrukt totdat het welkom-scherm van Windows-verdwijnt. Dit doen we vijfmaal opnieuw en hier nemen we het gemiddelde van.

Prime95
Door middel van Prime95 testen wij de warmte die de laptop produceert. Deze testen we zowel in classic mode als in load.

Gaming-benchmarks

De Dell XPS 15z is geen échte gaming-laptop, maar biedt wel ondersteuning voor Full HD. Daarom hebben we voor deze test gekozen om een aantal extra game-benchmarks te draaien. Dat de Dell XPS 15z geen gaming-laptop pur sang is, betekent immers niet dat we er niet een mooi spelletje op kunnen spelen. Daarom gaan we wat verder dan alleen een test in 3DMark Vantage.

We hebben zodoende Far Cry 2, HAWX2 en Unigine Heaven 2.5 toegevoegd aan de tests. We draaien al deze tests op een resolutie van 1280×720 en 1920×1080, de twee laatstgenoemden draaien we middels DirectX11, terwijl Far Cry 2 een directX10-game is.